Kordonvita rendőri vezéráldozattal

Miután egy létesítménybiztonsági vitában nemet mondott felettesének, kedden lemondott posztjáról Bozsó Zoltán dandártábornok, a BRFK közbizonsági főkapitány-helyettese - értesült a Népszabadság. Információink szerint Bozsónak hétfőn támadt nézeteltérése Samu István vezérőrnaggyal, az ORFK közbiztonsági főigazgatójával. A vezérőrnagy ugyanis arra kérte, hogy "egy aktuális létesítménybiztonsági kérdésben újra egyeztessen a Köztársasági Őrezred parancsnokával".

Az "aktuális létesítménybiztonsági kérdés" a Parlament védelme volt. Jelesül az, hogy a választások eredményének kihirdetése után várható spontán demonstrációkra tekintettel körbekordonozzák-e a Parlamentet, s ha igen, mekkora területet zárjanak le körülötte.

A BRFK az őrezredre hárította a felelősséget azzal, hogy ha békés spontán demonstráció kezdődik az eredmény kihirdetése után, azt ők nem oszlathatják fel. Így viszont az őrezrednek kell döntenie, mekkora biztonsági zónát alakít ki.

A BRFK és az őrezred vezetői - mint az az ORFK honlapján olvasható közleményben olvasható - valószínűsítették, hogy lesz valamiféle megmozdulás a Parlament előtt, de semmi konkrétumot nem tudtak. Sem a BRFK, sem az őrezred. A BRFK nem akarta, hogy a tőlük kapott információkra hivatkozva állítsanak kordont a Parlament köré.

Dobozi József vezérőrnagynak, a Köztársasági Őrezred vezetőjének viszont információink szerint már elege van abból, hogy "kordonozó Józsinak" nevezik a háta mögött, mert minden egyes, a Parlamentet érintő területzárásról hozott határozatot hivatalból ő ír alá.

Állítólag végül a BRFK illetékes vezetőjének akarata ellenére került a határozat indoklásába, hogy a területzárást a BRFK-tól származó tájékoztatás alapján rendelték el. Ez a mondat - amely azt sugallta, hogy a BRFK-nak esetleg voltak információi spontán demonstrációkról - adott jogalapot a kordonozásra.

Pontosan nem tudni, hogy a két tábornok, Dobozi és Bozsó vitájába mikor és miért kapcsolódott be Samu vezérőrnagy. Tény azonban, hogy Bozsó több forrásunk szerint lényegében megtagadta a parancsát, vagyis nem volt hajlandó sokadszorra is egyezteni Dobozi tábornokkal kordonügyben, inkább lemondott.

Még a BRFK-n is valószínűtlennek tartják azonban, hogy ez az affér volt az igazi oka a lemondásnak; legfeljebb az utolsó csepp lehetett a pohárban. Dobozi lapunknak azt mondta, semmiféle vita nem volt közte és Bozsó között. Bozsót nem sikerült elérni, ám környezetében több azt mondták: egy ilyen konfliktus miatt senki nem megy a falnak, hacsak nem az a célja, hogy felállítsák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.