Zuschlag-per: Egyesületi hálózati rendszer működött

Szabálytalanul működtek a baloldali ifjúsági szervezetek, nem volt elfogadott költségvetésük, és az egymást váltó elnökök sem tudtak elszámolni egymással - vallották kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a Zuschlag János és társai ellen folyó perben kihallgatott tanúk.

Komássy Ákos tanú (2002-től Medgyessy Péter akkori miniszterelnök személyi titkára, 2005-től a FIB elnöke) azt mondta, elődjétől nem kapott semmilyen elszámolást a szervezet gazdasági helyzetéről, de kiderült az is, hogy a 2004-es kongresszuson megválasztott elnököt, Szitka Pétert a bíróságon nem is jegyezték be. Így 2005-ben a jogilag még elnök Ujhelyi Istvántól kellett volna átvenni a FIB-elnökséget, de ő sem tudott semmilyen elszámolást adni. Megjegyezte azonban: Ujhelyi István a szervezet gazdasági ügyeinek az intézését Zuschlag János elnökhelyettesre bízta.

- Erősen kalákaszerű mozgalom volt - mondta, hozzátéve: "ismerve a politikai szervezetek finanszírozásának átláthatatlan viszonyait, nem volt beszéd tárgya, hogy miből történik a programok finanszírozása". Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Komássy Ákos azt mondta, amíg volt pénz, "addig nem foglalkoztunk azzal, hogy honnan származik".

A tanácsvezető bíró felolvasta Komássy nyomozati szakban tett vallomását, amelyben hálózatról beszélt. A tanú megerősítette ezt a vallomását, amely szerint egyesületi hálózati rendszer működött, melyben a FIB-től független szervezetek pályázatokon indultak és nyertek. "Azért voltak sikeresek, mert volt egy informális kapcsolatrendszer, melynek összefogója Zuschlag János volt" tette hozzá.

Szitka Péter tanú (Kazincbarcika polgármestere, korábban, 2002-től MSZP-s országgyűlési képviselő) megerősítette Komássy mondandóját. Hozzátette: elődjétől, Ujhelyi Istvántól nem vett át semmit, a szervezet számláján nem volt pénz, nem volt költségvetésük, nem folytattak gazdálkodást, anyagi támogatást az MSZP-től kaptak, ezen kívül még a pályázati pénzek jelentettek bevételt.

- A politikai ifjúsági szervezetek részére - Szitka Péter szerint - korlátozottak voltak a lehetőségek arra, hogy pályázatokkal pénzhez jussanak, ezért egyéb civil szervezetek révén - például az úttörőszövetséggel közösen benyújtott pályázaton - tudtak támogatást szerezni.

Szitka Péter vallomása szerint, Ujhelyi István elnöksége alatt a FIBISZ (ez volt a FIB, vagyis a Fiatal Baloldal elődje) működését civil szervezetek által elnyert pénzből finanszírozták. Hozzátette azonban: a gazdasági ügyekért Zuschlag János volt a felelős. Szitka azt mondta, hogy 2004-ben, amikor a FIBISZ elnökévé választották, többször is kezdeményezte Ujhelyi Istvánnál, hogy a könyvelést és egyéb iratokat adja át, de erre végül nem került sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.