'Mostantól kell igazán nemzeti színű Fidesz'

A Fidesz vezérkara tegnap Alcsúton tanácskozott, részletesen elemezték az EP-választást. Előzetesen, a Fidesz-frakció zárt ülésén Orbán Viktor pártelnök az EP-választások eredményét illetően mindenkit dicsért, de sok fideszes csalódott is: "Pécs után legalább 60 százalékra számítottak és 16 mandátumra".

Orbán Viktor - egy fideszes EP-képviselő emlékezete szerint - pár héttel a választások előtt 45 százalékos részvételt, kétpólusú magyar delegációt prognosztizált, 16 Fidesz- és 6 szocialista mandátummal. Azaz a Fidesz elnöke nem kalkulált a Jobbikkal. Hétfőn a Fidesz-frakció zárt ülésen pedig azt mondta, hogy nekik nem "a Jobbikhoz kell méregetniük magukat, az az MSZP ügye".

Orbán Viktor érkezik a FIDESZ választási központjába
Orbán Viktor érkezik a FIDESZ választási központjába

Vannak képviselők, polgármesterek, s vidéki polgári körösök is, akik úgy vélik: "a Jobbik-jelenséggel foglalkozni kell". Egyik forrásunk szerint a Fidesz nem találta meg a még szalonképes választ a rendpártiság iránti igényre, a háromcsapás-törvény túl elvont üzenet volt a "menetelő Magyar Gárdához képest". "Az sem volt elég, hogy a kampány alatt pár hétre a Fidesz nemzeti színbe öltözött. Mostantól kell igazán nemzeti színű Fidesz, és szakítani kell a liberális felhangokkal", fogalmazott egy képviselő.

Egy polgármester pedig azon sajnálkozott, hogy mindössze másfél millió Fidesz-szavazó volt vasárnap, "ennyi, ha esik, ha fúj, akkor is szokott lenni", tette hozzá. Erre az egyik mozgósítási felelős lapunknak úgy reagált: "nem lehet csodát tenni, ha országosan nincs hozzá hangulat".

A tegnapi tanácskozásról lapzártánkig mindössze annyi szivárgott ki, hogy a Fidesz várhatóan nyílt levéllel fordul a szocialista képviselőkhöz azzal, előre hozott választásokra van szükség. A Fidesz viszont várhatóan nem kezdeményezi ismét az Országgyűlés feloszlatását.

Az is eldőlt, hogy a szombati tisztújító kongresszuson nem lesz különösebb meglepetés, pártelnök marad Orbán Viktor, s minden bizonnyal alelnök Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Pelczné Gáll Ildikó.

Levert tisztújítási elképzelések az MSZP-ben

Egyelőre nem értek célt azok a szervezkedések, amelyek rendkívüli tisztújítást szerettek volna az MSZP-ben - tudtuk meg. A megyei elnökök tegnap esti, kibővített tanácskozásán azonban döntés született arról, hogy pártértekezlet helyett kongresszust tart a párt július elején. Az alapszabály számos kitételt tartalmaz a tisztújításra vonatkozóan, s mivel az csak alulról építkező lehet, ezért legkorábban is csak ősszel lehetne ilyen mandátumú tanácskozást összehívni. Többen úgy vélik, hogy Molnár Csaba kancelláriaminisztert szeretnék még inkább a párt előterébe tolni, akár leendő pártelnökként is; de többen említették Botka László nevét is. Információink szerint Hagyó Miklós és támogatói egyelőre csak a tisztújítás lehetőségét szondázzák, konkrét, részletes és végleges forgatókönyv nélkül. (Sz. T. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.