Túlélési stratégiát készít az MSZP

Csak akkor maradhat az MSZP tartós és jelentős politikai tényező, ha a következő országgyűlési választásokon a mandátumok több mint egyharmadát meg tudja szerezni - ez szerepel a stratégiai munkatervben, amelyet az MSZP vezetése még az EP-választások előtt készített.

Egyhangúlag támogatta a Bajnai-kormány programjának végrehajtását az MSZP parlamenti frakciója tegnap. A reggeli frakcióülésen - amelyen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök - a felszólalók többsége a program folytatása mellett érvelt. Mesterházy Attila frakcióvezető szerint az elnökség és a képviselőcsoport is nyugodt hangnemben értékelte az EP-választások eredményét.

Az értékelés már az EP-választás előtt megkezdődött; a párt több vezető fóruma megvitatta és elfogadta azt a stratégiai munkatervet, amely a következő időszak feladatait tartalmazza. Az iratot nemcsak a párton belül, de az értelmiségi holdudvarban is "megszondázták". E dokumentumban leszögezik: az MSZP "szakaszhatárhoz" érkezett. Miközben a nemzetközi baloldal keresi-építi új identitását, addig ez a folyamat az MSZP-ben ("a kormányzás terhei alatt") épp az "ellenkező irányba" haladt. Az MSZP stratégiai célja "váltópárti erejének, koalícióalakítási képességének megőrzése, a mandátumok több mint egyharmadának megszerzése a 2010-es országgyűlési választásokon" - áll a dokumentumban, amely tényként szögezi le: a párt csak akkor maradhat jelentős politikai tényező, ha egyharmadnál többet szerez. Ha ez sikerül, az "jótékony hatással" lehet az önkormányzati választásokra is. A a 2010-es önkormányzati választásokon "relatíve kedvező szereplés biztosítása" lehet a cél. A főváros mellett 4-7 megyei jogú városban tartják kívánatosnak a polgármesteri szék megszerzését; a 2014-es építkezés szempontjából kiemelten fontos Budapest, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Dunaújváros és Szombathely megszerzése, megtartása.

"A Bajnai-kormányt az MSZP nem tudja egyedül hatalmon tartani, csakis az SZDSZ-frakcióval együtt, amely viszont nem érdekelt egy baloldali politikai irányváltásban. A baloldali pólus újbóli felépítését tehát úgy ésszerű végrehajtani, hogy az MSZP látszódjon a kormányhoz képest a politikai színtéren" - írják a dokumentumban, amely szerint a törzsszavazók felé világossá kell tenni, hogy a párt tudja, hogy csalódást okozott, de levonta a tanulságot és értékelvű politizálást folytat. Az anyag szerint értékelni kell az elmúlt nyolc évet, egyértelművé téve: "a szocialisták tudják, hogy elsősorban nekik kötelességük tanulni Őszödből".

A munkaterv szerint augusztus végéig kell értékelni az elmúlt hét év kormányzását és pontosítani a politikai menetrendet. Szeptember végéig meghatározni az SZDSZ-hez és az MDF-hez való viszonyt, kidolgozni a lehetséges szövetségi együttműködéseket a választásokra. Novemberig pedig az MSZP és a határon túli magyarok viszonyát elemzik.

Ami az EP-választás értékelését illeti, a jövő héten a megyék és a kampánystáb tart "önértékelést", majd az országos elnökség és a megyei elnökök tanácskoznak június végén, Bikácson. A korábban már bejelentett "kibeszélő pártértekezletre" a terv szerint július negyedikén kerül sor. Ez utóbbi tanácskozás személyi kérdéseket várhatóan nem nyit fel.

Pártértekezlet helyett kongresszus összehívását javasolta Szili Katalin a frakcióülésen - tudta meg az MTI. A házelnök indoklása szerint "kíméletlen őszinteséggel" kell szembenézni az EP-választás eredményével. Úgy fogalmazott: "agyonvertek bennünket". A házelnök nem akar tisztújítást, de azt igen, hogy súlyt adjanak a "szembenézésnek", amelynek szerinte együtt kell járnia a párt megújításával. Pártértekezleten csak megbeszélni tudják a történteket, kongresszuson viszont döntéseket is hozhatnak.

A szocialista párt képviselőcsoportja "önértékelésre" készül
A szocialista párt képviselőcsoportja "önértékelésre" készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.