EP-választás: Mindenki mindenkit feljelentett

A Fidesz és a Jobbik szerint az MSZP, a szocialisták szerint a jobboldali pártok folytattak jogellenesen telefonos kampányt. A Fidesz felszólította a Magyar Telekomot, hogy állítsa le a törvénysértő hívásokat, ám a társaság erre nem volt hajlandó. Egyébként mindenki feljelentett mindenkit.

A Fidesz és a KDNP a kampánycsendsértés - az embereket tudatosan manipuláló szocialista kampány - miatt, a Jobbik pedig azért fordult a rendőrséghez, mert a párt szerint az MSZP szervezte a nevükben a telefonos akciót. A szocialisták ismeretlen tettes ellen ugyancsak feljelentést tettek, és valamennyi párt az OVB-nél is panaszt tett.

Országszerte bejelentések sokasága érkezett arról, hogy a választókat telefonon buzdítják a választáson részt vevő valamelyik párt támogatására. Többen lapunknak is jelezték, hogy valaki a "jobboldali barátait" hívta fel a voksolásra, de a baloldalt népszerűsítő hívások miatt ugyancsak érkeztek panaszok.

Több mint hatvan beadvány érkezett tegnap estig az OVB-hez, és ezek több mint fele a telefonos kampányokra vonatkozott. A panaszokban a Fideszt, a Jobbikot és az MSZP-t is ilyen jogsértéssel gyanúsították. A testület a hívásokat kampány-csendsértőnek minősítette, s szintén rendőrségi feljelentést tesz, ugyanakkor tájékoztatást kér a telefonszolgáltatók, valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól az ilyen akciókkal kapcsolatos szabályozásról. A Magyar Telekom azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket - tudatta a társaság -, ha a megfelelő hatáskörrel rendelkező bíróság erre kötelezi a céget.

A területi választási bizottságok - közöttük a Fővárosi Választási Bizottság, ahová százötvennél több kifogást nyújtottak be - többnyire megállapították a kampánycsendsértést. Szankciókkal viszont nem élhettek, mert az automata hívások megrendelőit nem tudták azonosítani. Néhány megyében azonban másként döntöttek: miután a jogellenes akciók mögött álló pártokat nem tudták azonosítani, a kampánycsendsértést sem állapították meg.

Néhány esetben hagyományos kampánycsendsértés is előfordult, például propagandakiadványokat dobtak a postaládákba, illetve megrongálták vagy átírták egyes jelölő szervezetek plakátjait. Előfordult az is, hogy egy szórólapon az uniós támogatásokat az MSZP politikusai érdemeként tüntették fel, és a kiadvány miatt a helyi választási bizottság elmarasztaló döntést hozott.

Más ügyben fordult az OVB-hez az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete tegnap. Az ok: a területi választási bizottság elutasította a Jobbik ellen, kampánycsendsértésre hivatkozva benyújtott beadványt. Az SZDSZ pénteken tett panaszt a választási bizottságnál, mert vasárnapra a Magyar Gárda Mozgalom "trianoni megemlékezést" tartott Nyíregyházán.

A megyei választási bizottság arra hivatkozva utasította el a beadványt, hogy "a választáson indult Jobbikhoz köthető más szervezet nem követhet el kampánycsendsértést. A gárda egyébként szombaton Nagykanizsán rendezett hasonló ünnepséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.