Pécsett újra kétharmad közelében a Fidesz

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt Pécs-Kertvárosban a vasárnapi parlamenti időközi választás. A két hét múlva esedékes ismétlés biztos esélyesének tűnik a Fidesz-KDNP által támogatott civil jelölt.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert Toller Lászlót, a körzet korábbi MSZP-s képviselőjét egészségi állapota miatt a bíróság gondnokság alá helyezte. Korábban a főképp lakótelepi beépítettségű Pécs-Kertváros baloldali bázis volt, s Toller négyszer nyert itt. A parlamenti választás kampánya feszültségmentes volt, s ebből sokan arra következtettek, az első fordulóban nem lesz meg az érvényességhez szükséges 50 százalékos részvétel.

Az előjelek nem csaltak. A pécsi választáson a 48943 szavazópolgár nem egész 31 százaléka járult urnák elé, így két hét múlva meg kell ismételni a voksolást. A június 21-ei újrázás esélyese Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) jelöltje, akinek indulását a Fidesz-KDNP szövetség is támogatta. Kővári megszerezte a voksok 63,1 százalékát. Legnagyobb ellenfelének a szocialista Tóth Bertalannak be kellett érnie a szavazatok 24,8 százalékával. A Jobbik jelöltje, Palancsa Gábor 7,8, az MDF színeiben induló Szigethy Béla 3,3 százalékos támogatást kapott.

A 38 éves Kővári János - az érvénytelenség ellenére - elégedett volt, s úgy vélte, a civil összefogás eredményt hozott, hisz a saját körzetében többen szavaztak rá, mint amennyi voksot ugyanott a Fidesz- KDNP szövetség kapott az EP-választáson. Kővári szociálpolitikus, és egy fogyatékos gyerekekkel foglalkozó alapítvány vezetője, emellett alelnöke és önkormányzati képviselője az őt jelölő civil szervezetnek. Így utóbbi minőségében - és a tubesi radarellenzők egyik élharcosaként - nem járatlan a politikai küzdelmekben.

A szocialista Tóth Bertalant nem lepte meg a választás eredménye, a 33 éves ügyvéd lapunknak elmondta, hogy ő már inkább 2010-re és 2014-re készül. Tóth szerint az elmúlt hetekben a szocialisták népszerűségét tovább rontotta az új kormány néhány döntése, így a gyes szabályainak szigorítása.

A két hét múlva esedékes pécsi választás akkor lesz érvényes, ha urnákhoz járul a szavazók több mint a negyede. Ha Tóth visszalépne, akkor a mostani részvételi adatok alapján valószínű, hogy a június 21-ei választás - az MSZP-sek távolmaradása miatt - újból nem lenne eredményes. Ez esetben négy hónapon belül kell új választást kiírni. A pécsi szocialisták e megoldással akár meg is gátolhatják, hogy az ellenzék a 2010-es választásig megszerezze a mandátumot Pécs-Kertvárosban. Tóth Bertalan ezzel kapcsolatban azt mondta, nem gondolkozik visszalépésen.

Új polgármesterek és helyi képviselők

A pécsi időközi országgyűlési képviselő-választás mellett hét időközi önkormányzati választást és nyolc helyi népszavazást tartottak az EP-választással egy időben.

A Baranya megyei Magyaregregyen a független Fülöpné Rákosa Ildikót választották polgármesternek. Polgármestert választottak a szintén baranyai Sumonyban és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zemplénagárdon is, de ezek eredményei lapzártánkig nem érkeztek meg. Sárospatakon, Tiszaújvárosban, a Pest megyei Üllőn és Várpalotán új önkormányzati képviselőket választottak.

Nyolc helyi népszavazást is tartottak. A Veszprém megyei Balatonfűzfőn, a Hajdú-Bihar megyei Bedőn és Körösszakálon, a Győr-Moson-Sopron megyei Ebergőcön, a Szabolcs megyei Gávavencsellőn, a Tolna megyei Udvarin, Esztergomban és a budapesti XVIII. kerületben. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.