Mennyit keres Áder, hány nyelvre fordítják Morvait?

Hány nyelven beszélnek az Európai Parlamentben? Hány éves lehet egy EP képviselő, és hol is dolgozik pontosan? Bepillantást engedünk a most újjáválasztott brüsszeli-strasbourgi törvényhozásba - ezúttal néhány számjegy segítségével.

22 Ennyi EP-képviselője lesz Magyarországnak a most kezdődő parlamenti ciklusban. Eddig 24 volt, de a létszámcsökkenést nem lehetett megúszni: 22 mandátum jut a magyaroknak a jelenleg érvényben lévő EU-alapszerződés, a nizzai szerződés (módosított változata) szerint - és ugyanennyi jár majd akkor is, ha hatályba lép végre a lisszaboni szerződés. Ez utóbbira az íreknek még rá kell bólintaniuk az idei, megismételt népszavazáson.

Készülődnek az EP üléstermében. A képviselők mennek, a számok maradnak
Készülődnek az EP üléstermében. A képviselők mennek, a számok maradnak

375 millió Ennyi választópolgár szavazhatott (volna) az európai parlamenti voksoláson, a közel 500 millió lakosú unióban. Ám a részvételi arány az EP-választásokon mindig alacsony, és ez ellen eddig bármilyen kommunikációs stratégia hasztalannak bizonyult.

3 Ennyi helyszínen működik az Európai Parlament. Az intézmény hivatalos székhelye Strasbourg (ehhez a franciák ragaszkodnak), ott tartják a plenáris üléseket. De rendeznek "miniplenárisokat" Brüsszelben is, amely a bizottságok és a politikai csoportok találkozóinak ad otthont. S ha ez sem lenne elég, az EP titkársága és fordítószolgálata Luxembourgban tevékenykedik.

1979 Azóta választják közvetlenül az európai parlamenti képviselőket, mindannyiszor öt évre. A mostani voksolásból győztesen kikerülő politikusok a hetedik "demokratikus" parlamenti ciklust kezdhetik meg.

7665 Ennyi lesz euróban az új EP-képviselők bruttó fizetése. Eddig a törvényhozók a saját országuktól kapták a bérüket, így a fizetések között jelentős eltérések voltak (a tagállamok európai és nemzeti képviselőinek rendszerint ugyanakkora jövedelem járt). Az új, egységes rendszerben a politikusok az Európai Parlamenttől kapnak fizetést: ez az Európai Bíróságon dolgozó bírók jövedelmének 38,5 százaléka lesz, ami 2009-ben pontosan 7665 eurót (2,1 millió forintot) tesz ki.

736 Ez lesz az újjáválasztott Európai Parlament létszáma. A választások előtt 785-en voltak a képviselők (a létszámot Románia és Bulgária 2007-es csatlakozása után duzzasztották fel ideiglenesen), a lisszaboni szerződés pedig 751-ben korlátozná a számukat. Ám ma még az EU-alapszerződés előző változata, a nizzai szerződés van érvényben, ez rendelkezik a 736-os felső határról.

18 Kétszeres korhatár ez, több kivétellel. 18 éves kortól lehet szavazni az EP-választásokon - kivéve Ausztriában, ahol már a tizenhat éveseknek is megadták ezt a jogot a nagyobb részvétel reményében. Európai parlamenti képviselőnek szintén a 18 év fölöttiek jelöltethetik magukat - kivéve Olaszországban és Cipruson, ahol ez csak a 25 évnél idősebbeknek adatik meg.

1,53 milliárd Euróban ennyi az Európai Parlament 2009-es költségvetése. Első látásra ijesztő összegnek tűnhet - de úgy mindjárt barátságosabb a szám, ha arra hivatkozunk: ez fejenként három euró költség az EU-állampolgárok számára.

23 Ennyi nyelven (az unió valamennyi hivatalos nyelvén) lehet felszólalni az EP plenáris ülésein. Ez összesen 506 (vagyis 23-szor 22) nyelvi kombinációt eredményez. A fordítás és tolmácsolás költségei a parlament költségvetésének körülbelül egyharmadát felemésztik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.