A Fidesz nagyot nyert, de a Jobbiknál ünnepeltek

A szavazatok csaknem száz százalékának összesítése alapján a tegnapi európai parlamenti választáson a Fidesz-KNDP 56,37 százalékos szavazataránnyal az előzetes várakozásoknak megfelelően tarolt, és várhatóan tizennégy képviselőt küldhet Brüsszelbe. Az MSZP-t a választók 17,37 százaléka támogatta, és ezzel valószínűleg négy mandátumhoz jutott.

Az előzetes adatok szerint azonban a vasárnap nagy nyertese a Jobbik Magyarországért Szövetség: a közvélemény-kutatási adatok alapján arra lehetett számítani, hogy a párt átlépi az ötszázalékos küszöböt, ám csaknem háromszor ennyi szavazatot gyűjtött be. Így a szélsőjobboldali szervezet megszerezte a szavazatok 14,77 százalékát, és ezzel három uniós képviselője lehet a közösség egyik legfontosabb döntéshozó szervében.

A korábbi kormánypárt és az MDF az ötszázalékos küszöb körül billegett, és közülük az SZDSZ csúfos, 2,16 százalékos szavazataránnyal kiesett, míg az MDF - a 2004-es uniós választáson elért eredményével csaknem azonos támogatottságot ért el, vagyis hajszálnyival meghaladta a bejutási küszöböt. Az 5,3 százalék számukra egy uniós mandátumot ér.

A részvételi arány 36,28 százalék volt, ami több mint két százalékkal alacsonyabb, mint a 2004-es EP-választáson. Ez önmagában nem szokatlan, hiszen a választási hajlandóság az unió más tagállamaiban is csökkent, és a volt szocialista országok jó részében még ennél is kevesebben járultak az urnákhoz. Ennek oka, hogy a polgárok felismerték: ennek a szavazásnak nincs belpolitikai tétje.

Magyarországon azonban valami más történt. Az ellenzék visszatérően hangoztatta, hogy a cél most is a kormány leváltása, ami a jobboldalt aktivizálta. Az eddigi balliberális szavazók közül sokan viszont ugyancsak elégedetlenek a kormánnyal, inkább távol maradtak. Ezt mutatja, hogy az MSZP - és az SZDSZ - a hagyományosan baloldali településeken is tért vesztett. Például a fővárosban egyes budai kerületek lakossága csaknem húsz százalékkal nagyobb arányban szavazott, mint a "balos" pesti kerületek lakossága.

A választás eredménye tehát egyértelműen azt jelzi, hogy a szavazók büntettek. Másfelől viszont azt is mutatja, hogy az emberek kiábrándultak a politikából, hiszen a nyolcmillióból csak 2,5 millióan éltek választójogukkal, s az egyértelműen nyertes Fideszt csak az emberek húsz százaléka támogatta.

 

Morvai Krisztina (Jobbik - a lista 1. helyéről)
Morvai Krisztina (Jobbik - a lista 1. helyéről)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.