Hegyvidéki utcaharc

Egyesületbe tömörülve tiltakoznak az ott élők a Királyhágó utca és környékének tervezett, a Hegyvidék főutcájának megálmodott átalakítása miatt. Az önkormányzat viszont nem érti a támadást.

Az elmúlt hetekben a XII. kerület jó néhány lakójának nemtetszését váltották ki az önkormányzat tavaly beharangozott, de csaknem tíz éve tervezett fejlesztési elképzelései, s ezek részeként a Márvány utca sétálóutcává alakítása. A környékbeliek azt állítják: csak egy-két hónapja szembesültek a tervek várható hatásával. Szerintük az önkormányzat a fejük felett döntött. Néhány napja megalakították az Élhető Hegyvidékért Egyesületet, s honlapjukra feltették a beruházással kapcsolatos dokumentumokat, információkat.

A Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette kerület idei kezdéssel, de hosszabb kivitelezéssel a Hegyvidék főutcáját szeretné kialakítani a Böszörményi út-Márvány utca-Királyhágó tér vonalában. Ez a térség azonban csak egyike a kerület 2008 tavaszán elfogadott integrált városfejlesztési stratégiájának, amely több fejlesztési területet jelölt ki. A most tiltakozást kiváltó helyszínt a Hegyvidék városközpontjának szánják, közösségi terek kialakításával, zöldterületekkel, teraszokkal. A terveket vázolva Váczi János polgármesteri kabinetfőnök akkor elmondta, a Királyhágó tér átépítésével kezdik, majd a Márvány utcáéval folytatják, végül következhet a Böszörményi út átalakítása, összeköttetést teremtve ezzel a MOM művelődési házzal és a Gesztenyés kerttel.

A protestálók leállítanák a "presztízsberuházást", mivel a kevésbé frekventált, elöregedett házakból álló, keskeny és sötét Márvány utca szerintük alkalmatlan az elképzelt funkcióra. Aggódnak a forgalomváltozások miatt is, ha például kétirányú lesz a Királyhágó utca, megkétszereződik a forgalom, ugyanakkor csökken az ott élők parkolási lehetősége. A tiltakozók úgy tudják, hogy összesen 6,5 milliárd forintos fejlesztésről van szó, amelyből az első ütem 2,5 milliárd, s a beruházásokkal egy bizonyos vállalkozói körnek kedveznének. Az egyesület arra is kíváncsi, hogy a milliárdos adósságot felhalmozott önkormányzat miből finanszírozná mindezt.

Váczi János értetlenül áll a tiltakozás előtt, mivel csaknem tíz éve téma a beruházás. Ráadásul számos alkalom és mód volt a tervek véleményezésére, amivel nagyon sokan éltek az elmúlt években és idén. A fórumok alkalmával, közmeghallgatáson, a Hegyvidék című kerületi újságban megjelent felhívásra reagálva, a MOM-ban szervezett tervbemutatón sokan elmondták a véleményüket.

Ennek köszönhetően változott például a parkolási rendre vonatkozó elképzelés. Így nemcsak a Márvány utcában, hanem a Királyhágó tér és a Királyhágó utca vonalában sem csökken a parkolóhelyek száma. A Királyhágó tér Németvölgyi út felőli végén, valamint a Németvölgyi úton új parkolókat létesítenek, a Királyhágó utcában élők pedig éjszakára megállhatnak a kórház területén. A Nagyenyed utca-Istenhegyi út-Orbán tér-Stromfeld Aurél út-Apor Vilmos tér-Jagelló út-Sirály utca-Csörsz utca-Alkotás utca területére kiterjedő hatástanulmány a forgalomcsillapítást, a belső lakóterület tervezett közlekedési változásait is vizsgálta, kiszorítandó az átmenő forgalmat. A Királyhágó utca kétirányúvá válása miatti forgalomnövekedés nem haladja meg az ötven százalékot.

Minden alapot nélkülöznek a finanszírozással kapcsolatos állítások, a kerület idei költségvetésében a beruházás első ütemére 193 millió forint áll rendelkezésre. Az említett 6,5 milliárdos összeg teljesen abszurd, az összes akcióterület fejlesztése együttesen sem érné el a 2,5 milliárdot - mondta Váczi János, aki hangsúlyozta: ebben a ciklusban nem vettek fel hitelt, az előző polgármester idején történt egy 2,5 milliárd forintnyi kötvénykibocsátás a sportcsarnok építésére. Törlesztése rendben zajlik. Szó nincs arról, hogy "egy bizonyos vállalkozói körnek kedveznének", az önkormányzat mindig, minden beruházásnál jogszerűen, a közbeszerzési törvénynek megfelelően, versenyeztetéssel választja ki a vállalkozókat.

Böszörményi út és környéke. Zöld helyzet.
Böszörményi út és környéke. Zöld helyzet.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.