Túszok

Azt mondja Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke: azért lenne fontos pártjának kétharmados parlamenti többsége, mert ezzel "az összes olyan MSZP-s brigantinak a mentelmi jogát fel tudjuk függeszteni, akiket reményeink szerint... a végrehajtó hatalom keze ügyében lévő vizsgálati szervek" nyakon csípnek. Világos beszéd.

A 2002-es köteles szavakat még lehetett csűrni-csavarni. Ezeket már nem. Nincs egyedül: pártelnöke hasonlóan nyilatkozik.

Kövér László eljutott minden eddigi otrombaság aljára, de ahogy ismerjük az ő szókimondó egyenességét, jutunk még mélyebbre is. Értsünk egyet inkább azokkal a politológusokkal, akik szerint minden választás előtt előkerülnek ezek a szándékok, amelyekből aztán soha nem lesz semmi. Ám ha így teszünk, akkor is ki kell mondanunk: ha valamiből elég volt, hát akkor ebből az alpári politikusi stílusból, amely leszivárogva már az utca hangja lett, elfeledtetve, hol az a mérték, amely bármilyen parlamenti demokráciában normális embernek még elviselhető.

Félre a stílussal, kérdezzünk:

Például azt, honnan veszi Kövér László, hogy éppen az "MSZP-s brigantik" kerülnek majd be a szabad választásokon a parlamentbe? Miért hivatkozik a "végrehajtó hatalom keze ügyében lévő vizsgálati szervekre", meg reményekre, amikor pontosan tudja: kétharmados többséggel ő maga bármit el tud érni, amit csak akar. Miért játssza el a demokratát, miért nem mondja ki nyíltan: a "vizsgálati szervek" azt fogják tenni, amit mi mondunk. Mi pedig börtönbe dugjuk politikai ellenfeleinket. Például, mert loptak, csaltak. De miért kell addig várni? Ha bárki magyar állampolgár köztörvényes bűnt követ el, bíróság előtt a helye. Nem emlékszik Kövér László, mit mondtak kormányon a gazdasági visszaélések vádjaira? Tessék feljelentést tenni! Ők maguk miért nem tettek, tesznek? A "vizsgálati szervek" még függetlenek.

Az országos választmány elnöke túllendül ezen, gyökereket keres. "Azért tartunk itt, mert 1990-ben nem volt elég erőnk 45 évi gyilkosságot, pusztítást számon kérni" - folytatja, elfeledkezve az akkor valós politikai helyzetről és erőviszonyokról. Arról, hogy az a 45 év - úgy, ahogy volt - egy nemzet történelmének a része, s korántsem volt csupán a gyilkolás és pusztítás fél évszázada.

És még valamire nem akar emlékezni. A rendszerváltás emblematikus rendezvényén, Nagy Imre temetésén egy ország értett egyet abban, hogy a független, alkotmányos, demokratikus Magyarországon csupán csak politikai nézeteiért nem börtönözhetnek be és gyilkolhatnak meg soha többé senkit. A Fidesz ezt az utolsó erkölcsi-etikai konszenzust is szétmorzsolja. A hatalomért. Bármi áron addig akar ugrálni megroggyant ellenfele torkán, amíg az egyáltalán levegőt tud még venni.

Orbán Viktor 2006 szeptemberében azt nyilatkozta az akkori kormányfőről, Gyurcsány Ferencről: "Magyarország nem válhat egyetlen ember túszává..." Igazat mondott. Akkor sem válhat, ha azt az embert Kövér Lászlónak vagy éppen Orbán Viktornak hívják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.