Tettrekész szakszervezet: az ügyészség közbeszól

Fel kell bontania a Tettrekész rendőrszakszervezetnek a Jobbikkal kötött megállapodást - állapította meg a Legfőbb Ügyészség vizsgálata. A szakszervezet elnökének és főtitkárának nem volt törvényes felhatalmazása az együttműködés aláírására.

A vizsgálat azt követően indult, hogy Bencze József országos rendőrfőkapitány törvényességi kérelemmel fordult a legfőbb ügyészhez. A Legfelsőbb Bíróság által kialakított jogalkalmazói gyakorlat szerint a társadalmi szervezet törvénysértésének megállapításához vizsgálni kell az egyesülési jogról szóló törvény, az adott szervezet alapszabálya és az egyéb szabályzatok rendelkezéseinek betartását.

Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő elmondta: a Tettrekész alapszabálya értelmében a szakszervezet célkitűzéseit önállóan, az állami, politikai és társadalmi szervezetektől függetlenül fogalmazza meg és váltja valóra. Programja is tartalmazza, hogy a szakszervezet pártoktól és mozgalmaktól függetlenül végzi tevékenységét.

A szakszervezet a múlt hónapban arra hivatkozott, hogy nem politikai, hanem szakmai megállapodást írt alá a Jobbikkal. Szima Judit, a szakszervezet főtitkára - aki pártonkívüliként a Jobbik EP-listáján szerepel - lapunknak akkor azt mondta: a megállapodás megkötését a küldöttértekezlet jóváhagyta.

Az ügyészség azonban úgy ítéli meg, hogy a Tettrekész vezetői az alapszabályban és a programban foglaltakkal szemben jártak el. A további jogszabálysértés elkerülése érdekében az ügyészség figyelmeztetést nyújtott be, s felhívta az érdekvédőket a megállapodás felbontására: 30 napon belül kötelesek megtenni a megfelelő intézkedést. Ha ezt nem teszik meg, az ügyész bírósághoz fordul.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke eközben egy másik szakmai szervezet, a Magyar Orvosok Szövetsége elnökével, Gyenes Gézával szerepelt közös sajtótájékoztatón. (Úgy tudjuk, ez a szövetség papíron az orvosok több mint harmadát képviseli.) A "tettrekész" rendőrök érveihez hasonló okfejtéssel rukkolt elő Gyenes is: "Szakmai szervezetként minden pártnak fel kell ajánlani, amely az alkotmányan bejegyzett párt, hogy állunk rendelkezésére".

A Jobbik előretörése egyre inkább téma a külföldi sajtóban. A BBC televízió kedd esti összeállításában elhangzott: a Jobbik a romákat okolja a magyarországi bűnözésért, és üzenetei az országot kihasználó multinacionális cégekről és a globális tőkéről a harmincas éveket idézik. A magyar politikai helyzetet elemezve a Neue Zürcher Zeitung konzervatív svájci napilap "inkább gusztustalan" szélsőséges pártként jellemzi a Jobbikot, a baloldali beállítottságú Berliner Zeitung pedig olyan "fasisztoid" pártként, amely ócsárolja az EU-t, nyíltan idegengyűlölő és antiszemita.

Alkotmánysértő Jobbik-szlogen

Az Országos Választási Bizottság szerint alkotmánysértő a Jobbik szlogenje, amely szerint "Magyarország a magyaroké!"; a testület erről tegnapi ülésén döntött. A testülethez azért fordult kifogással egy magánszemély, mert szerinte az ország számos pontján és szórólapon - valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom internetes oldalán - található szlogen ellentétes az Alkotmánnyal, amely kimondja, hogy "a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők". Arra hivatkozott, hogy a szlogen ezért nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak, és így sérti ezt a választási alapelvet. A kifogást megfogalmazó arra is felhívta a figyelmet, hogy a "Börtönbe Gyurcsányékkal!" szlogennel kapcsolatban az OVB már megállapította ugyanennek az alapelvnek a sérelmét, amit a Legfelsőbb Bíróság helyben is hagyott. Ennek ellenére a szlogen a mai napig látható a plakáton és a szórólapon, vagyis a párt nem tett eleget az eltiltásnak. (MTI)

Szima Judit és Vona Gábor írta aláírja a Tettrekész és a Jobbik megállapodását 2009. május 18-án
Szima Judit és Vona Gábor írta alá a megállapodást május 18-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.