Szigorúbban ellenőrzik a tajkártyákat

Újabb színkódok bonyolítják július elsejétől az orvosnál a jogosultság ellenőrzését. Az ellátás továbbra is jár, de bizonyos esetekben már csak számla ellenében.

Eddig a piros, illetve a zöld szín villanhatott fel az orvosok előtt lévő terminálon, ha a szolgáltató a kezelés előtt ellenőrizte a beteg jogviszonyát. A jövőben, július elsejétől azonban újabb két színnel - a barnával és a kékkel - bővül a rendszer.

Tavaly április óta ellenőrzik az orvosi rendelőkben, kórházakban és a gyógyszertárakban, hogy az adott beteg biztosított-e. Ha minden rendben volt, zöld jelzést látott az orvos, pirosat azoknál, akiknek valamilyen okból nem volt jogviszonyuk. Az ellátás - függetlenül a színkódtól - minden esetben járt, legfeljebb az adóhivatal utólag kérheti a be nem fizetett járulékokat a magyar állampolgároktól, míg a külföldiek vagy más okból nem fizetők számlát kaphattak a kezelés díjáról.

Az újabb színek - a barna és a kék - a tajkártya esetleges érvénytelenségét erősítik meg. A kék az átmenetileg, a barna pedig az "egyéb okból" a hazai közfinanszírozás keretében nem elláthatóakat jelöli meg. Kék, vagyis átmenetileg érvénytelen jelzést kapnak az orvosnál azok a magyarok, akik külföldön (az EU-ban, valamint Norvégiában, Liechtensteinben vagy Svájcban) dolgoznak és fizetnek egészségbiztosítási járulékot.

Miután az unióban egyidejűleg nem lehet két országban kötelező egészségbiztosítást fizetni, azoknak, akik külföldön vállalnak legális munkát, a hazai taj számuk átmenetileg érvénytelenné válik. Ezért itthon csak akkor kaphatnak térítésmentesen orvosi ellátást, ha abban az országban, ahol épp járulékfizetők, kiváltották az uniós egészségbiztosítási kártyát. Ha ezt - vagy az ezt helyettesítő nyomtatványt - a kék jelzésűek nem tudják bemutatni, sürgős esetben ellátják őket, de utólag így is számlát kapnak a kezelésről. Nem sürgős esetben viszont az orvos el is küldheti az ilyen beteget - kivéve, ha a helyszínen rendezi a számlát.

A barna jelzés az érvénytelenített taj számokat jelöli. Ez azt is jelenti, hogy az ilyen ellátottak után egyetlen fillért sem fizet az OEP a szolgáltatónak. Magyarországon számos multinacionális cég kikerüli a kötelező társadalombiztosítást a külföldi, de itt dolgozó alkalmazottai esetében, és ellátásukat üzleti biztosítóknál veszi meg. Eddig azonban az így ellátott betegek ellátásáról nem kellett adatot küldeni az OEP-nek. A barna jelzés egyben azt is jelenti, hogy a különbiztosítás keretében ellátottakról is lesz orvosi információja az állami hivatalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.