Matt a pénztáraknak

Az önkéntes pénztári rendszer végét jelenti a munkáltatói támogatások tervezett megadóztatása - állítják szakértők. Évi tíz-tizenöt milliárd forint a tét, a szigorítástól ennyi pluszadóbevételt remélhet a költségvetés.

Az önkéntes pénztárak tagsága megközelíti a kétmilliót, éves befizetésük a 25 milliárd forintot, amihez a munkáltatók mintegy háromszor ennyi támogatást adnak. Ezt a támogatást sújtaná most a kormány 95,6 százalékos - részben adó, részben járulék - teherrel. A Stabilitás Pénztárszövetség számításai szerint ezzel az egészségpénztárak bevételei 80 százalékkal csökkennének, a nyugdíjpénztári bevételek kétharmada esne ki, ha a dolgozók ezután is tagjai maradnának a pénztáraknak. A várakozások szerint azonban aki tehetné, munkáltatói támogatás hiányában beszüntetné a tagságát. A Stabilitás azt javasolta, hogy a munkáltatói támogatások kerüljenek a legalacsonyabb kulcscsal adózó juttatások körébe.

A szövetség tegnapi tájékoztatóján Csehák Judit, a betegjogi közalapítvány elnöke úgy vélte: az egészségpénztárak adnának alapot arra, hogy az embereknek ne kelljen a zsebükbe nyúlniuk, amikor amúgy is kevés van benne, mert betegek vagy öregek. Ettől a szisztémától remélhető az egészségügy átláthatóbbá tétele, és a hálapénz visszaszorulása, hiszen itt minden szolgáltatás számla ellenében történik. Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a közkiadásokat óhatatlanul szűkíteni kell, ami az öngondoskodás szükségességét hozza magával, csökkentik ennek lehetőségét. Szalay Berzeviczy Attila, a tőzsde volt elnöke illúziónak minősítette azt, hogy ebből a szigorításból érdemi adó- vagy járulékbevétel keletkezne.

Közleményben tiltakozott a - zömében - munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztárakat tömörítő Magyar Pénztárszövetség és az egészségpénztárakat képviselő szövetségek is a tervezet ellen. Véleményük szerint a legföljebb 10 milliárd forintnyi adóbevétel aligha ellensúlyozza azt a bizalomvesztést, amivel ez a lépés jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.