Javíts, hogy quadozhass!

Jó soruk van a veszprémi Dózsa-iskolásoknak: saját gokartjuk és quadjuk van, ráadásul hamarosan egy repülőgép-szimulátort is kaphatnak. Ehhez csupán vigyázniuk kell az iskolájukra. Minden problémamentes tanítási hét tízezer forintot ér.

- Fékezz! Taposs már bele! Vigyázz, piros a lámpa! - érkeznek a tanácsok az osztálytársaktól a hatodikos Olivérnek, aki éppen egy motorral száguld a főutcán. Persze csak virtuálisan, hiszen valójában egy motorszimulátoron ül. Az iskola ezt a berendezést is abból a pénzből vásárolta, amit a tanulók "spóroltak össze" - a viselkedésükkel.

- Persze nem a diákok adták össze a drága sporteszközökre meg a játékokra valót, viszont rajtuk múlik, hogy ténylegesen hozzájuthatnak-e, mivel azt ki kell érdemelniük - mondja Bán Mihály, a veszprémi Dózsa György Általános Iskola technika tanára, az országosan is egyedülálló Takarékossági hőmérő elnevezésű akció megálmodója.

A három évvel ezelőtt útjára indított program lényege, hogy a Dózsa-iskola tanulói a tanév során több százezer forintot gyűjthetnek össze, ha odafigyelnek a környezetükre. A Bán tanár úr által vezetett virtuális számlán minden héten tízezer forintot írnak jóvá a diákközösség számára, ha azon a héten nem törnek be egyetlen ablakot sem, senki nem rongálja meg a padokat, nem marad szemét a folyosókon és az udvaron, a mosdókban mindenki elzárja a csapot, nem hagyják tárva-nyitva télvíz idején az ablakokat, és az osztálytermekből utolsónak távozók leoltják a villanyt.

Ha azonban valami probléma adódik, akkor csökken, vagy akár le is nullázódhat a heti apanázs. Az elmúlt három év tapasztalataiból az látszik, hogy egy-egy tanévben 230-250 ezer forintot tudnak így összespórolni a diákok. A pénzt pedig - ami a szülők által az iskolának felajánlott egyszázalékos személyi jövedelemadóból, különböző cégek támogatásából és pályázatokból áll össze - az év végén az előre meghatározott célokra fordítják.

Ma már elég hosszú a Takarékossági hőmérő akció keretében beszerzett tárgyak listája. Ebből futotta például vasúti terepasztalra, csocsó-, valamint biliárdasztalra, lábhajtásos és motoros gokartra, quadra, motorszimulátorra, távirányítós játékautóra, trambulinra, dartsra és csillagászati távcsőre. A következő beszerzés egy repülőgép-szimulátor lesz, erre azonban valószínűleg még a következő tanévben is gyűjteni kell.

A megvásárolt játékok, sport- és szimulációs eszközök persze egy kicsit "fiúsnak tűnnek", a lányok számára talán kevésbé vonzóak. Az is igaz viszont, hogy az ablaktörések és a padfirkálások visszafogásában a fiúkat kétségtelenül erősebben kell motiválni.

- A pedagóguskollégák visszajelzései alapján az akció előrelépést hozott a nevelőmunkában, a diákok valóban jobban odafigyelnek a környezetükre, mint korábban - mondja Bán Mihály. - A sikert látva megpróbáljuk "exportálni" a programot, kollégáimmal együtt végigjártuk Veszprém megye kistérségeit, ahol az iskolaigazgatóknak bemutattuk az akciónkat. Eddig két veszprémi és egy balatonfüredi iskolából jelezték, hogy ők is belevágnának.

Közben a Dózsa-iskolában már tovább is fejlesztették a saját programjukat. A tavaly útjára indított "Három jegy - három óra" akció arra épít, hogy a tanulók szeretnék minél többet használni a beszerzett eszközöket. Aki egy adott tanévben legalább három tantárgyból javít, vagy jó tanulóként megtartja az eredményét, úgynevezett házi jogosítványt szerezhet.

- Mindez egy háromórás vezetői tanfolyam elvégzését jelenti, amit itt az iskolában tartunk - mondja Bán Mihály. - A gokartra már negyedikesek is jelentkezhetnek, a quadra csak a hetedik-nyolcadikosok ülhetnek fel. A házi jogosítvány persze csak az iskolaudvarra és a közeli sportpályára érvényes.

A hatodikos Bertold a tavalyi tanulmányi eredményével szerezte meg a jogot arra, hogy elvégezze a gokarttanfolyamot.

- Egyesületben focizom, sok barátom van, akik más iskolákba járnak. Náluk se gokart, se quad, se motorszimulátor nincs. Már ezért is irigykedtek rám. Aztán megmutattam nekik a jogosítványomat. Arra már szólni sem tudtak semmit.

A motorszimulátorhoz "spórolt pénzből" jutottak
A motorszimulátorhoz "spórolt pénzből" jutottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.