Bokros "felforgató" maradna

Fenekestül felforgatná Bokros Lajos az EU elmeszesedett intézményeit is. Az MDF belügyei a párt listavezetőjét egyáltalán nem foglalkoztatják, de egyetért azzal, hogy Dávid Ibolya pártelnöksége is kockán forog, ha ő nem szerez brüsszeli mandátumot.

- Melyik frakcióba ül, ha bekerül az Európai Parlamentbe? A keresztény-konzervatív néppártiba vagy a liberálisokhoz?

- A néppártiba, mert az MDF az Európai Néppárt tagja.

- Annak ellenére is, hogy a liberális közgazdászok közé sorolják? Egyes megnyilatkozásait a Fidesz egyik alelnöke nemzetellenesnek nevezte.

- Jelzők helyett érveket várok. A néppárti frakció elég színes, vannak benne liberális gondolkodásúak is. Gazdaságpolitikai kérdésekben a szabadelvűség az irányadó ott is, például az egységes piac üdvözítése, az, hogy az unió a világgazdaságban csak akkor lesz versenyképes, ha egységesül. Ha nem szakad szét huszonhét nemzetállam protekcionista, szűkkeblű, etatistán őrzött piacára. Az uniónak úgy kell viselkednie, mintha egyetlen nagy gazdasági térség volna. Ez szabadelvű gondolat.

- Véleménye SZDSZ-es politikuséra emlékeztet.

- ...Bokros Lajos véleményére emlékeztet, amit már húsz éve mond. És ez tökéletesen összeegyeztethető az MDF véleményével. Az MDF a kapitalista piacgazdaság pártján áll;
a versenyképesség és a fejlődés érdekében a piacgazdaságot nem szabad szennyezni piactorzító állami beavatkozással.

- És mennyire illik az ön programjához az MDF? Nem zavarja, hogy Dávid Ibolya sem szavazta meg pár hete a parlamentben a 13. havi nyugdíj eltörlését?

- Az MDF tartózkodott.

- Udvarias "nemet" mondott.

- Az MDF volt az egyetlen párt, amelyik 2002-ben nem szavazta meg a súlyosan jövőfelélő gazdaságpolitikát, a megalapozatlan jóléti intézkedéseket, amelyekről már akkor tudnivaló volt, hogy teljesen hiányzik minden anyagi fedezetük.

- Európai színtéren is "felforgató" reformer lesz?

- Köszönöm a jelzőt, abszolút vállalom ezt a szerepet. Az unió megcsontosodott, elmeszesedett intézményeit fenekestül fel kell forgatni a versenyképesség érdekében. A XXI. században teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy bajor tehén EU-támogatása több legyen, mint egy afrikai farmer jövedelme. Csökkenteni kell a nyugat-európai agrártámogatásokat arra a 60 százalékos szintre, mint amelyet az új tagállamok termelői élveznek. Ezzel látványosan növekedne a magyar agrártermelők versenyképessége, és jól járna az európai fogyasztó is.

- Bokros Lajos - ezzel leírható az MDF-kampány. Június 7. viszont Dávid Ibolyáról szól; az igazi tét nem az, hogy ön szerez-e EP-mandátumot, hanem hogy ha nem szerez, Dávid Ibolya pártelnök maradhat-e.

- A kampány Habsburg Györgyről és az MDF által képviselt értékrendről is szól... Engem nem foglalkoztatnak az MDF belügyei. Minél nagyobb a tét, én annál nagyobb elismeréssel illetem az MDF elnökségét, hogy hajlandóak voltak kockára tenni a frakció létét, s ha úgy tetszik, Dávid Ibolya politikai sorsát is. Az MDF kétségkívül történelmi keresztút előtt áll. Vagy modern európai konzervatív párttá válik, amely a XXI. századi kihívásokra XXI. századi előremutató és szolidáris válaszokat ad, vagy visszasüllyed a délibábokat kergető harmadikutas szerepbe, mely filozófiai és gyakorlati értelemben is a fejlődés zsákutcájának bizonyult.

- MDF - vagyis félúton az SZDSZ felé?

- Én az SZDSZ-szel nem foglalkozom. Az MDF-et a siker minősíti. Választást kell nyerni. Az MDF az egyetlen párt, amelyiknek van programja a válságkezelésre, de a fellendülésre is. A jövő nekünk dolgozik.

- Már ha lesz párt. A hírek szerint ön hiába kezdeményezte, nem lesz nyilvános televíziós vita a listavezetők között. Az MDF-es verzió szerint "egynémely párt nem mert kiállni Bokros Lajossal".

- A Fidesz gyáván megfutamodott a vita elől, s így beismerte, nincs is programja, nincs semmiféle elképzelése arról, hogyan képviseli a magyar választók érdekeit az EP-ben.

Bokros Lajos
Bokros Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.