EP-kampány: időkerék és tisztogatás

Finisébe ért az EP-kampány, és a pártok üzenetei nagyon világosak: a Fidesz következményekről beszél, az SZDSZ és az MSZP a szélsőjobb térnyerésének veszélyéről, az MDF pedig arról, hogy csak nekik van programjuk. Körkép szerdáról.

Az, hogy a Fideszt ruházzák fel hatalommal, nem jogosít fel arra, hogy "óriási tisztogatást végezzünk", de ha valaki törvényellenes dolgot csinált, annak következménye kell hogy legyen, és lesz is - ezt nyilatkozta Schmitt Pál, a Fidesz- KDNP EP-listavezetője tegnap, azután, hogy Kövér László választmányi elnök egy vidéki fórumon kijelentette: pártjának azért is szükséges a kétharmados többség, mert így "az összes olyan MSZP-s brigantinak a mentelmi jogát fel tudjuk függeszteni, akiket reményeink szerint (...) a végrehajtó hatalom keze ügyében lévő vizsgálati szervek nyakon csípnek".

Schmitt szerint a bűnösöket el kell számoltatni, de mindennek az alkotmányos keretek között kell maradnia.

- A két biztosan bejutó párt, a Fidesz és az MSZP mellett nem mindegy, hogy ki képviseli még Magyarországot az Európai Parlamentben. A liberális frakció jelenti a harmadik erőt, de Magyarországon az egyre erősödő szélsőjobbnak is esélye van, hogy bejusson - ezt már Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője nyilatkozta tegnap. A liberális politikus szerint ez a szélsőjobboldal azt "a befelé forduló, kirekesztő, gyűlölködő változatát képviseli a nacionalizmusnak, amely a huszadik századi Európa történelmében csak katasztrófákat okozott, és amely ellen a második világháború után Európa meghatározó államai egymással szövetkezve megálmodták az Európai Uniót".

Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz és a KDNP már nem szívesen emlékszik arra, hogy a 2006-os önkormányzati választásokon a mandátumok megszerzése érdekében együttműködtek a szélsőjobboldali Jobbikkal. Burány szerint a vasárnapi választás egyik tétje, hogy az eredmény után a Jobbik felbátorodik-e vagy elgyengül.

Bokros Lajos a szélsőségek helyett az '56-osok terén felállított Időkerékkel foglalkozott. Az MDF listavezetője szerint az uniós csatlakozás pillanatában elindított - és azóta sem működő - homokóra a közpénzek folyamatos pazarlásának jelképe, és azt mutatja, hogy Magyarország felett eljárt az idő. Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese egy békéscsabai fórumon tegnap azt közölte: az elmúlt húsz évben ez volt a legsiralmasabb és legszínvonaltalanabb kampány, amely során a pártok mást sem tettek, mint egymást ócsárolták. "A legnagyobb ellenzéki párt a kormányváltást vizionálja, már sokadszorra, a lényegről a kampányban az MDF-en kívül szinte senki nem beszélt" - tette hozzá Herényi.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap Nyíregyházára és Egerbe látogatott. Nyíregyháza szocialista polgármestere, Csabai Lászlóné nyílt levélben invitálta közös beszélgetésre az ellenzéki vezetőt, mondván, így a politikai küzdelem közepette figyelmet fordíthatna a nyíregyháziakat közvetlenül érintő kérdésekre is. A Fidesz azonban azt közölte, hogy Orbán Viktor előre egyeztett hivatalos programjai miatt nem tud eleget tenni a meghívásnak.

Orbán: Nem értik az EU lényegét

Vasárnap arról szavazunk, hogy kik képviselik Magyarországot és a Kárpát-medencei magyarságot az Európai Parlamentben - hangoztatta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán, győri választási nagygyűlésén.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője közölte: meglepődve tapasztalja, hogy vannak olyan országok, amelyek öt éve az Európai Unió tagjai és még mindig nem értik az Európai Unió lényegét. Még mindig nem értik, hogy az unió azért jött létre, hogy az országhatárok elveszítsék jelentőségüket, és Európa afelé tart, hogy a jövőben fontosabb lesz a közös kultúra, a közös nyelv, az összetartozás, mint az országhatárok.

"Megrónak bennünket, mert azt mondjuk, hogy a magyarországi magyarok szeretnék képviselni a Kárpát-medencei magyarokat az Európai Parlamentben" - mondta. De hiszen amikor Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje szót emel a cigányok érdekében, akkor nemcsak a magyar cigányok érdekében teszi, hanem Európa minden roma közössége érdekében - fűzte hozzá.

Képünkön Bajnai Gordon és Lendvai Ildikó társaságában Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke látható, aki megbeszélésük után részt vett a szegedi szocialisták kampányzáró rendezvényén
Képünkön Bajnai Gordon és Lendvai Ildikó társaságában Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke látható, aki megbeszélésük után részt vett a szegedi szocialisták kampányzáró rendezvényén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.