A mesterek leginkább tanárok lesznek

Megduplázódott az idei évben első helyen mesterképzésre jelentkezők aránya: 2008-ban mindössze az öszszes felvételiző hat százalékát tették ki, az idei évben arányuk 13 százalék körülire emelkedett. A legnépszerűbb intézmény mesterképzésben is az ELTE, a legkedveltebb szak a tanári pálya.

Mintegy 17 ezren szeretnék szeptembertől valamilyen mesterképzésben folytatni tanulmányaikat: ez csaknem duplája a tavalyi jelentkezői számnak - derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ elemzéséből. Ennek nyilvánvalóan az is oka, hogy az akkreditációs folyamat előrehaladtával a meghirdetett szakok köre is bővült, így a jelentkezők lényegesen nagyobb kínálatból - tavaly még csak 76-, az idén már 164-féle mesterszak közül - választhattak.

A legnépszerűbb intézmény - csakúgy, mint az összes jelentkező körében - a mesterképzésre vágyók között is az ELTE. A legtöbb mesterszakra jelentkező az ELTE két karát, a Pedagógiai és Pszichológiai (825 fő), valamint a Bölcsészettudományi Kart (758 fő) jelölte meg első helyen. A Szegedi Tudományegyetem két karával (BTK: 633 fő, TTIK: 479 fő) szintén a toplista első tíz helyezettje között van.

Az adatokból tehát jól kivehető az egyetemi karok dominanciája a mesterképzésben. A főiskolák elsősorban tanári mesterszakukkal vonzották a jelentkezőket: a top tízbe egyetlen főiskolai kar, a Nyíregyházi Főiskola Pedagógusképző Kara (418 fő) tudott bejutni.

Csak a nappali munkarendre jelentkezőkre szűkítve a vizsgálódást, az egyetemi karok súlya még nagyobb lesz: a legtöbb nappali mesterszakos jelentkezőt vonzó 20 intézmény közé egyetlen főiskolai kar sem tudott bekerülni. Itt a toplista két éllovasa, az ELTE PPK és az ELTE BTK helyet cserélt egymással, de az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nappali mesterszakra jelentkezők esetében is nagy előnnyel vezeti a mezőnyt.

A szakok tekintetében a népszerűségi listát 4237 első helyes jelentkezővel a tanári mesterszak vezeti. (A nagy népszerűség oka nyilvánvalóan az, hogy a bolognai rendszerben már csak mesterképzés elvégzésével lehet tanári diplomát szerezni.) A legtöbben valamely idegen nyelvből szeretnének tanári diplomát szerezni: a listát 500-nál is több jelentkezővel az angoltanári képzés vezeti, de a némettanári specializáció is több mint 170 első helyes jelentkezőt vonzott. Népszerűek a hagyományos bölcsész, illetve természettudományi tanári pályák is: a legkedveltebbek a magyartanári, a történelemtanári, valamint a matematika- és a földrajztanári specializációk.

Képzési területek szerint a pedagógiai, a bölcsészettudományi, a gazdaságtudományi és a társadalomtudományi terület viszi a pálmát: a négy terület az összes mesterszakra jelentkező csaknem háromnegyedét tudhatja magáénak.

Az elemzés rámutat: a mesterszakokra jelentkezők - az alapszakra felvételizőktől eltérően - inkább preferálják a részidős képzéseket. Több mint felük első helyen levelező képzésre nyújtotta be felvételi kérelmét. A jelentkezési adatokból az is kiderül, hogy a természettudományi, társadalomtudományi, bölcsész, informatikai, a művészeti mesterszakok, kisebb mértékben a műszaki szakok esetében a jelentkezők inkább a nappali tagozatot választják. A pedagógusképzésre, gazdaságtudományi területre, valamint a mesterszakos jelentkezőkből kisebb mértékben részesedő agrár, jogi, katonai, orvosi és sporttudományi képzésekre jelentkezők viszont nagyobbrészt levelező munkarenden szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Vizsga előtt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen
Vizsga előtt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.