Röghöz kötött rezidensek

Legalább kilenc évre helyhez kötné a kezdő szakorvosokat a tárca - ennyi hűségidőt ír elő a kormány elé kerülő tervezet. Az érintettek beláthatatlan következményekről beszélnek.

A miniszterelnök és az egészségügyi miniszter azonnali beavatkozását kérik az orvostanhallgatók, illetve a most diplomázott orvosok. Az ígéretek ellenére ugyanis az eredeti szakorvosképzési tervezet kerül ma a kormány elé. Vagyis az érintettek szerint legalább kilenc, de akár 11 évre íratnának alá hűségnyilatkozatot a friss diplomásokkal a szakorvosi képzés áraként. (A szakképzési idő plusz négy év.) Ha ez idő előtt kilép az őt képző kórházból, vissza kell fizetnie a rá költött pénzt, két-hárommillió forintot. Ugyanis a szakképzés alatt az állam állja a fiatal orvosok fizetését, nem a kórház fenntartója. A tárca tegnap az ügyben nem nyilatkozott.

A Magyar Rezidensszövetség korábban már tiltakozott az elképzelések ellen. Felméréseik szerint a hallgatók több mint 70 százaléka nem írna alá ilyen hűségnyilatkozatot a jelenlegi bér- és munkakörülmények között, és inkább külföldön próbálná megszerezni a pályára álláshoz egyébként nélkülözhetetlen szakképzést. Annál is inkább így van ez, mivel több nyugat-európai ország állja a szakorvosi képzésük költségeit. Papp Magor, a szervezet elnöke úgy fogalmaz: a változtatás ezért a céljával épp ellentétes hatást váltana ki, nem itt tartaná, hanem az egyetemi tanulmányok befejeztével külföldre űzné a friss diplomás orvosokat.

Igaz, az alapképzésre az állam fejenként átlag mintegy 15 millió forintot költ, tehát jó oka van arra, hogy a későbbiekben itthon tudja a fiatal orvosokat.

Székely Tamás egészségügyi miniszter korábban ígéretet tett arra, hogy a szakképzős orvosok elképzeléseit, vagyis a rezidensi véleményeket kiemelten veszik figyelembe a tervezet kidolgozásánál. Medgyaszai Melinda szakállamtitkár pedig úgy fogalmazott: "Egyezkedni fogunk, ha ekkora az ellenállás, nem fogjuk bekényszeríteni - a közpénzből finanszírozott állásért cserébe - a pályakezdőket a kilencéves kötelező szerződésbe, jóllehet ez sok más országban így működik. Az első, hogy legyen itthon elegendő orvos, aki ellássa a betegeket." Kérdés, hogy mi változott, ha ma mégis ez az elképzelés kerül a kormány elé.

A rezidensek elnöke szerint az utánpótlásképzés ilyen mértékű megnehezítése visszafordíthatatlan károkat okozhat.

- Egy ilyen lépéssel várhatóan még az is menni fog, akit eddig a "szíve" itt tartott - mondja Girasek Edmond, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ szakértője. Ők, a szövetséggel közösen, évente mérik az orvosok motivációit, mozgását. A tapasztalatok szerint már most is évről évre nő azok száma, akik külföldre mennek.

- Az ilyen megkötéssel például egy-egy ösztöndíj is veszélybe kerülhet, hiszen a kórház, ha már fizet a szakorvosjelöltjének, minek engedné el - mondja a szakember, aki szerint érthető a kormány szándéka, a fiataloknak azonban inkább jövőképet kell mutatni ahhoz, hogy itt tartsák őket. Becslések szerint egyébként a távozók fele néhány év múlva visszajön.

Tegnap az ügyben az MSZP és a Fidesz is megszólalt. Kupper András az ellenzéki párt részéről kérte a kormányt, hogy ne fogadja el a tervezetet, mert ezzel külföldre űzné orvosainkat. Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke szerint azonban a társadalom igazságérzetével találkozik, ha szerződésben rögzítik, hogy meghatározott magyarországi munkahelyen dolgozzon a rezidens. Nem nyolc-kilenc-tíz-tizenegy évről, hanem a szakorvos-bizonyítvány megszerzése utáni négy évről van szó, ennyi ideig kellene adott helyen maradni - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.