Nem túl lovagias játékok Visegrádon

Rajnák László szervező ember, és úgy tűnik, ért is hozzá. Több mint tíz éve álmodta meg a visegrádi Kispalotajátékokat, amelynek programjait minden évben úgy hat-nyolcezer gyerek látogatja. Programját arra építette, hogy a gyerekek ne csak a "kötelező" látnivalókon essenek túl, ha Visegrádra érkeznek, hanem "középkori" élményekkel is gazdagodjanak. Így aztán reneszánsz táncbemutató, középkori gyermekjátékok kipróbálása, bepillantás a korabeli mesterségek fortélyaiba, lovagi torna - ilyen programokat is kínál a reggel kilenctől délutánig tartó Kispalotajátékok.

Mindezek mellett a gyerekek megtekinthetik a Mátyás Király Múzeum állandó kiállításait, a Salamon-tornyot és a királyi palotát. Azaz megtekinthetnék, ha épp nincs rendezvény a Mátyás Király Múzeumban, olyankor ugyanis nem kötelesek az iskolai csoportokat beengedni a múzeumba.

Ki tudja, miért, ebben az évben valahogy mindig épp azokon a napokon vannak múzeumi rendezvények, amikor Kispalotajátékokat tartanak. Így a programon részt vevő gyerekek csak a rendezvények befejeztével, tehát négy óra után juthatnak a múzeumba, s csak egy órájuk marad a zárásig. De leginkább annyi sem, hiszen ide sokan az ország másik feléről érkeznek, s olyankor már a buszon kell ülniük, hogy időben hazaérjenek.

És milyen rendezvény van a múzeumban? Talán nem is meglepő: a Kispalotajátékok pontos mása.

Palotajátékosok
Palotajátékosok

- Lemásolták az ötleteimet, és mivel ugyanazokon a napokon tartják saját rendezvényüket, ellehetetlenítenek - mondja Rajnák. - A kezdet kezdetén még semmilyen konfliktus nem volt. Használhattuk a múzeum belső tereit, és ezért fizettem is: az összes programnapra 1,3 millió forintot. A múzeum segítséget adott a korhű jelmezek megalkotásánál, az installációk kitalálásánál, vagyis szakmai felügyeletet biztosított - meséli.

A múzeum és a rendezvény jól megfértek egymással, egészen tavalyig. - Ekkor kaptuk meg az igazgató úr levelét, hogy felbontják velünk az együttműködési megállapodást. A múzeum kitalálta ugyanis, hogy úgymond saját pedagógiai programot valósít meg. És lemásolta a mi programunkat. Ezzel engem megfojtanak, hiszen ez konkurenciát jelent, a két teljesen hasonló program nem maradhat meg - panaszolja.

A felbontott együttműködést követően a Kispalotajátékok a visegrádi városi parkban folytatódhatott tovább.

- Rajnák úr folyamatosan mellébeszél. Mindenhol feljelent, és a gyerekek érdekeire hivatkozik, miközben nem a gyerekekről, hanem kőkemény üzletről van szó - ez már a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatójának a véleménye. Szőke Mátyás azt mondja, semmilyen ötletet nem loptak el, állítja, hogy a múzeumnak 1984-85 óta komoly közművelődési programja van, amelyet eddig csak nehézkesen tudtak megvalósítani.

- Soha sem volt elég pénzünk, Rajnák úrnak pedig van pénze, így ő valósította meg a mi programunkat. Nem mi loptuk el az ő ötletét, inkább fordítva.

Szőke Mátyás azt is kifogásolja, hogy az ingyenes múzeumi belépőt programjaival együtt reklámozza a vállalkozó. - Nem a Rajnák úr játékai miatt jönnek ide a gyerekek, hanem azért, hogy lássák Visegrádot. Igaz, az osztálykiránduló csoportokra ráépült jó néhány vállalkozó - még mütyürkeárusok is. Most úgy döntöttünk, hogy nem kell a bérleti díj, inkább magunk valósítjuk meg programjainkat - mondja az igazgató.

Cseke László, a Nemzetközi Palotajátékok ügyvezetője ennek ellentmond: szerinte a múzeumnak nem tetszett, hogy Rajnák vállalkozása évről évre sikeresebbnek bizonyult. Azt is állítja, hogy már az önkormányzatnál is elhangzott - "nyeljük le a Kispalotajátékokat", de aztán mindenki úgy találta, hogy ez etikátlan lenne.

- Sokan azt hiszik, hogy a siker csak úgy magától jön. Pedig amögött komoly munka van Rajnák esetében is, és az ilyen jól működő, bejáratott "kész"-be szívesen beleülnének mások is. Ezt teszi most a múzeum. Többen is Rajnák úr mellett állunk itt, Visegrádon.

- Bízom benne, hogy meg tudnak majd egyezni egymással, mert mindketten komoly értéket képviselnek - így kommentálja a konfliktust Visegrád polgármestere, Hadházy Sándor, hozzátéve: lát esélyt a békére, de hogy miként, azt nem részletezte.

Lovagias módon már biztosan nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.