Krízisalapot hoz létre a kormány

Kríziskezelő program indul, amelynek keretében az állam 20-50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújt gyorssegélyként a válság miatt bajba jutott, elsősorban gyermekes családoknak. Ez csak egy eleme a válságenyhítő intézkedéseknek.

A kormány több pontból álló szolidaritási intézkedéssorozatot indít, amely a gazdasági-pénzügyi válság által a leginkább sújtott társadalmi csoportok, családok és nyugdíjasok számára nyújt segítséget - jelentette be tegnap Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön.

Az intézkedéssorozat:

1. Kríziskezelő program indul, amely kis összegű, vissza nem térítendő állami támogatást ad 30 napon belüli gyorssegélyként a nehéz helyzetbe került, elsősorban gyermekes családoknak. Az augusztustól novemberig tartó első programban az igényelhető támogatás összege legalább 20, legfeljebb 50 ezer forint lehet. E programhoz az állam egymilliárd forintos kezdőtőkét biztosít. Ehhez járulnak az állami cégek vezetőinek szolidáris célra felajánlott extra juttatásai, valamint a vállalkozók, állampolgárok önkéntes felajánlásai. A program aktív korú - 18 és 62 év közti - embereket segít, akiknek a válság okozta megváltozott életkörülményeik miatt nehézzé vált a számláik kifizetése. A támogatás felhasználható egyrészt a konkrét költségek fedezésére, másrészt a krízishelyzet miatt teljesíthetetlenné vált, a lakhatással kapcsolatos fizetési kötelezettségek rendezésére.

2. A Nyugdíjbiztosítási Alap méltányossági nyugdíjkeretét több százmillió forinttal növelik. Ez úgy 40 ezer nyugdíjas számára egyszeri 15-20 ezer forintos segítséget is jelenthet, illetve a méltányossági nyugdíjemeléssel havonta több ezer forint emelést tesz ugyanekkora kör számára lehetővé.

3. Megmaradnak a 65 év felettiek utazási kedvezményei, ezzel párhuzamosan 2011-ig kialakítják a kedvezmények regisztrációjának új nyilvántartási rendszerét is.

4. A korábbi, állami garanciavállalás kiterjesztésével az állam készfizető kezesség formájában szeretne segíteni azoknak a nem munkanélküli hiteleseknek, akiknek átmeneti fizetési nehézségeket okoznak a megnövekedett hiteltörlesztő részletek. A kiterjesztett, két évre szóló konstrukcióban havi 20 ezer forint összegű törlesztés megfizetését kell a hitelesnek vállalnia, de önként ennél többet is törleszthet.

5. A bedőlt hitelek miatt kényszerértékesítés sorsára jutott ingatlanok megvételére elővásárlási jogot biztosítanak az adott önkormányzatoknak. Ennek feltétele az, hogy az önkormányzat önrész nélküli kedvezményes MFB-kölcsönből, elővásárlási jogával élve, megveheti a lakást, ha biztosítja az adós számára a bérlet lehetőségét. Ez együtt jár a lakásmaffia elleni fellépéssel: a kormány a polgári törvénykönyv módosításával nagyobb védelmet kíván biztosítani az érintetteknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.