Dohányzás: nem!

A WHO előrejelzése szerint akár egymilliárd életet is elveszíthet a világ ebben az évszázadban a dohányzás miatt. A világszervezet kezdeményezésére minden évben május 31-én rendezik meg a dohányzásellenes világnapot. Az idén az a cél, hogy világszerte előkészítsék a cigarettásdobozok figyelmeztető feliratait kiegészítő tájékoztató képek bevezetését.

- Ha ennek az egésznek csak a töredékét sejtettem volna, soha nem veszek cigarettát a kezembe - mondja B., majd lemondóan legyint. - Nekem most már tulajdonképpen mindegy, néhány napom vagy hetem lehet hátra. De szívesen tennék valamit azért, hogy legalább másoknak időben felnyissam a szemét.

A 2009-es dohányzásellenes nap WHO-plakátja
Az idei dohányzásellenes nap WHO-plakátja

A 70 éves B. nyugdíjas orvos, foglalkozásából adódóan korábban is tisztában lehetett a kockázatokkal. A dohányzásra 17 évesen szokott rá. Egész felnőtt életét végigcigarettázta, naponta átlagosan másfél dobozzal szívott el. Túl van legalább féltucatnyi leszokási kísérleten, több gégeműtéten és infarktuson. Már csak feküdni tud, hangja nincs, csövön táplálják. Egy hospice-házban él, és szorgalmasan írja a naplóját, hátha valakin segít vele.

Hasonló elképzelésekkel vágott neki az idei világnapi kampánynak a WHO is. "Mutassuk meg az igazságot. A figyelmeztető képek életet menthetnek!" - olvasható a szervezet akcióplakátján, valóban megdöbbentő (de valódi, a dohányzás tényleges hatásait bemutató) képek mellett. Ha a WHO törekvéseit siker koronázza, ezek a képek világszerte (Magyarországon egy törvénymódosító javaslat nyomán talán a jövő év közepétől) megjelenhetnek a cigarettásdobozokon. Az ENSZ dohányzás elleni keretegyezménye az aláíró több mint 160 országban a figyelmeztető feliratok feltüntetését kötelezővé teszi, és a képek használatát is javasolja. Az utóbbi lassan terjed - a kormányzatokkal mindenütt jó kapcsolatokat ápoló dohánygyárak hatékony érdekérvényesítők -, néhány ország azonban már bevezette a megoldást, és az eredmények meggyőzőek - az ijesztő képek a dohányzás gondolatával kacérkodó, vagy éppen rászokóban lévő fiatalokat is visszariasztják. Az ábráknak van emellett egy keveset hangoztatott, de jól végiggondolt másik hatása is: egy tudatosan széppé és vonzóvá dizájnolt cigarettásdobozt elegáns dolog előhúzni a társaságban, de ha a csomagoláson egy sárga, hiányos és kóros fogsor vicsorít, az nagyban korlátozza az "esztétikai élményt". Ahogyan a WHO főigazgatója, Margaret Chan fogalmazott: kezünkben a megoldás a globális dohányzásjárvány visszaszorítására, csak élnünk kell vele. A képekkel kombinált feliratok a rászokás megelőzésében és a leszokásban is segítenek, ezért minden kormányt bátorítani fogunk, hogy vezessék be az új módszert.

A főigazgató világjárványról beszél, nem véletlenül: a Földön évente négymillió ember hal meg idő előtt a dohányzás miatt, és 2020-ra ez a szám (a fejlődő országokban továbbra is növekvő dohányfogyasztás miatt) évi tízmillió fölé nőhet.

A világnap tavalyi témája a dohánytermékek reklámozásának, promóciójának és szponzorálásának teljes körű tilalma volt, ezt egészíti ki most a rászokás megelőzését, illetve a leszokást szolgáló "vizuális kommunikáció". A WHO ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a kezdeményezés aligha lesz sikeres az egészségügyben dolgozók aktív közreműködése nélkül. Fontos, hogy az orvosok beszéljenek pácienseikkel a dohányzásról való leszokás előnyeiről, különösen akkor, ha a hozzájuk fordulók egyben szülők is (azok a fiatalok, akiknél mindkét szülő dohányzik, négyszer nagyobb valószínűséggel kezdenek el dohányozni, mint azok, akiknek a szülei sosem gyújtanak rá - ez különösen riasztó annak tükrében, hogy világszerte minden második gyerek olyan háztartásban nő fel, amelyikben legalább egy dohányos él). Európai tapasztalatok szerint azok a gyermekek, akik a szüleiktől dohányzásellenes tanácsokat kapnak, még akkor is kisebb arányban szoknak rá a cigarettára, ha maguk a szülők dohányoznak. Dr. Eva Kralikova, a Cseh Köztársaság Dohányfüggőség-kezelési Társaságának elnöke arra figyelmeztet, hogy amennyiben a dohányosok valóban meg akarják védeni gyermekeiket a dohányzás súlyos egészségügyi következményeitől, orvosi segítséget kell kérniük. A dohányzásról ugyanis rendkívül nehéz leszokni. A dohányfüggőség krónikus, súlyosbodó állapot, a fizikai függés a nikotintól ugyanolyan erős, mint a "kemény" drogoknak, vagyis a heroinnak és a kokainnak való kiszolgáltatottság. Szakszerű támogatás nélkül a leszokási kísérletek évente legalább 95 százaléka sikertelen, ugyanakkor orvosi segítséggel a leszokás sikeressége hatszorosára növekszik. A korábbi, nikotinhelyettesítésen alapuló terápiákat ma már olyan hatóanyagok is kiegészítik, amelyek a nikotinreceptorokhoz kapcsolódva megakadályozzák a kínzó nikotinéhség kialakulását, illetve egy esetleges rágyújtás esetén az örömhormonok felszabadulását, így hatékonyan csökkentik a dohányzási késztetést.

A dohányzás visszaszorításában nélkülözhetetlen a hatékony adó- és árpolitika, a rászokás megelőzése, a nemdohányzást értékként kezelő közgondolkodás kialakítása, és az egészségügy együttműködése. Az utóbbi főként a leszokás támogatásában kap szerepet. Vajer Péter családorvos szerint ez utóbbiba beletartozik az egészségi állapot felmérése, a személyre szabott terápia kialakítása, az életmódváltás segítése, a pszichés támogatás és a nyomonkövetés is. Az erre kiképzett szakértők hálózata nélkül jelentős áttörés sehol a világon nem következett be. Ezért is fontos, hogy idehaza az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma 2010 elejétől a leszokás támogatásában bizonyítottan eredményes módszerek teljes tárházát felvonultató központot nyit - más országokban azt tapasztalták, hogy egy ilyen centrum létrejötte önmagában is megnöveli a leszokásra vállalkozók számát.

A cikk elkészítését a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.