A határ mentén már háztól viszik a kereskedők az árut

Újra kapós lett a magyar élelmiszer Romániában: már a szomszéd ország a magyar élelmiszerek második legfontosabb fogadó piaca, az export értéke az idén elérheti az egymilliárd eurót. Az összegben azonban csak a regisztrált kivitel jelenik meg. Az viszont nem, amikor a határ menti településekre személyautókkal átjáró romániai kereskedők a termelők udvarán kötik meg az üzletet. A frissen szedett uborkát, paradicsomot, paprikát vagy éppen az almát akár napi több fordulóval viszik a határ másik oldalán működő piacokra. Mindenki jól jár, hiszen a román vevő áruhoz jut, az őstermelő pedig legalább húsz százalékkal drágábban tudja értékesíteni a terményét, mintha az átvevőhelyeken adná le.

Ugyanez az üzlet persze működik úgy is, hogy a román kereskedő a magyar piacokon tölti fel a primőráru-készletét, tavaly a Dél-Alföldön ezzel jelentősen fel is tornázták a zöldség-gyümölcs árakat. A kiskundorozsmai nagybani piacon az ott árult primőrök 30-40 százalékát romániai kereskedők veszik meg, majd onnan akár 400-450 kilométerre, Nagyszebenig vagy Craiováig is elviszik.

Románia magas élelmiszerimport-igénye onnan fakad, hogy az ottani földprivatizáció még a magyarnál is kevésbé versenyképes birtokszerkezetet eredményezett. Az állami gazdaságok felbomlottak, a munkaigényesebb zöldség-gyümölcs termelés, illetve az állattenyésztés viszszaesett. Ma Romániában évente hárommillió hektár termőföld marad parlagon, 2002 és 2007 között 432 ezer kistermelő hagyott fel a szarvasmarhatartással. A termelés komoly része ráadásul áldozatul esett az unió egységes piacának. Mindezek egy időben történtek a lakosság vásárlóerejének növekedésével, ami alapvetően a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkásoknak tulajdonítható, akik az utóbbi években öt-hatmilliárd eurót utaltak haza. Mivel Romániában a szuper- és hipermarketek térnyerése öt-hat évvel később kezdődött, mint nálunk, és arányuk is jóval kisebb, egyelőre élénkül a magyarországi import, az itteni piacok, őstermelők és határ menti boltok forgalma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.