'Vidékre nem megyek!'

Az orvos nem költözik, főleg nem vidékre. Hiába a három szoba, az átlagos fizetés többszöröse, már rezidensként sem szívesen hagyják el a nagyvárost. Az új minimumfeltételekkel várhatóan egyre több kórházi osztály engedélyét vehetik majd el.

Háromszobás lakás, a közalkalmazotti bértábla szerinti bér duplája, a házastárs elhelyezkedésének biztosítása és a gyerekeknek iskola - kell ennél több egy fiatal, de már családfenntartó, ambiciózus orvosnak? Úgy tűnik, igen. A kalocsai kórház igazgatója ugyanis alapban ezt kínálta eddig annak a gyerekorvosnak, aki vezetné az intézmény gyerekosztályát. Hárman jelentkeztek maguktól a pályázatára, 11 kollégát dr. Deák Zoltán maga keresett meg, volt, akiért autót is küldetett, hiába. A több mint egy hete bezárt gyermekosztály élére a mai napig nem talál orvost a kalocsai kórházigazgató. Pedig, ahogy mondja, már így is messzire ment: a kórház pénzügyi lehetőségein túl tekintettel kell ugyanis lennie arra is, hogy a többi kollégával ne legyen igazságtalan. Az aránytalanul magas ajánlat az "új jelöltnek" méltánytalan azokkal szemben, akik harminc éve kitartanak nála. Legalább három szakorvos kellene, de nincs annyi.

A történet messze nem egyedi. Rácz Jenő, aki - jelenleg a veszprémi kórház főigazgatója - korábban szintén vezette a kalocsai intézményt, azt mondja: ilyen feltételekkel inkább háziorvosi praxisba megy az orvos, nem osztályt vezetni. Kevesebb kötöttség, és a felelősség sem akkora.

- Szinte reménytelen vidékre, főleg a kisvárosba kimozdítani az orvosokat. Ha egy kolléga elmegy, hónapokig kell dolgozni, hogy újat találjunk, még a nagyobb városokban is - mondja a kórházvezető.

Az egyik, orvosok foglalkoztatásával foglalkozó cég programvezetője szerint ugyanaz a paradigma él ma is a fejekben a vidékkel kapcsolatban, mint húsz évvel ezelőtt, holott az életforma ezeken a településeken is alaposan megváltozott.

- Alig-alig jelentkezett orvos nálunk is, akár mint álláskereső, akár úgy, hogy a meghirdetett állás érdekelte volna. Sátoraljaújhelyről is hiába érkeztek minden szempontból nagyon jó ajánlatok, senkit sem érdekelt. Legutóbb szemészt kerestek az egyik kórházba, akár rezidenst is felvettek volna, 150 ezer forint alapot ígértek, lakást és az utazás biztosítását, de még ide sem érkezett egyetlen jelentkező sem. Reménytelen - mondja Zalai Antal programiroda-vezető.

"Vidékre nem megyek!" - hangzik sokszor a rezidensektől is a válasz, azt sem honorálják, hogy szakmai karrierjük könnyebben, lendületesebben indulhat. "Nettó kétszázezer alatt nem mozdul senki" - ezt mutatja egy, a körükben készült felmérés. Papp Magor, a Rezidensszövetség elnöke szerint a vidéki kiskórházba amúgy sem megy közülük szívesen senki, mert ott rengeteg munka és felelősség szakad a nyakukba, többnyire nem is túl jó ajánlatokért.

- Az, hogy havonta 8-10 ügyeletért, nagyjából a fővárosi vagy nagyvárosi bérekhez hasonló fizetésért itthagyja valaki a családot, barátokat, nos, az nem igen jellemző. Egy másfél-kétszeres ajánlat, jó infrastruktúrájú helyre - ez utóbbi mindenkinél kikötés - már kimozdítja a szakorvosjelölteket - véli Papp Magor, aki szerint épp a nehézkes közlekedés, a távolság miatt reménytelen például Dél-Dunántúlra vagy az északi országrészekbe orvost találni.

Az Egészségügyi Menedzserképző vezetője az orvosi migrációt folyamatosan figyeli, s látja az okokat is. Szócska Miklós szerint a szakmai
és előmeneteli lehetőségeket mérlegelik az emberek, de sokat számít az osztály felszerelése, s más tényezők is. Oda, ahol a szakmai háttér nincs tökéletesen biztosítva, rossz az intézmény híre, nem szívesen mennek. A szakember szerint egyébként a "mozdulatlanságban" annak is szerepe van, hogy az orvos értelmiségi, fontosak számára a kulturális lehetőségek, az életmódot érintő összkomfort. Szócska Miklós véleménye szerint a tartalékok elfogytak a rendszerből, mind több szakterületen alakulhat ki akkut helyzet. Eddig csak a kalocsai gyermekosztály engedélyét vonták be, de nem csak itt okoz gondot a szakemberhiány. Több kórház ideiglenes engedélyt kapott, mert épphogy elérték a minimális létszámot.

A kórházak számára most készülő új minimumrendelet pedig szigorúbbá válik, egyebek mellett személyi feltételekhez köti majd a működést. Három kategóriába sorolják majd az osztályokat, a legalsó kategóriában tízágyanként 0,6 orvos és 0,8 ápoló kell majd. Azaz egy 30 ágyas osztályra legalább két orvost, két fő- és egy félállású ápolót kell majd alkalmazni. Az új rendszerben Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint csak azok az osztályok szűnnek majd meg, amelyek a legalacsonyabb szintet sem képesek fölmutatni, mint most Kalocsán.

Osztályok szűnnek meg
Osztályok szűnnek meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.