Alvó roma házaspárra törtek Abádszalókon

Alvó roma házaspárra támadt szerda hajnalban Abádszalókon egy helybéli férfi: a családfőt borotvával több helyen megsebesítette, ő és felesége is megsérült. Az elkövetőt - aki egy korábbi betöréses lopást készült megtorolni - a házban tartózkodó családtagok teperték le. Ő súlyos sérüléseket szenvedett.

- Két és fél éves kisfiunk ott aludt közöttünk, a feleségem arra riadt hajnali két óra körül, hogy sípol a tévé - vége volt az adásnak. Ekkor meglátta az ablakban a férfit, aki épp átvágta a szúnyoghálót, és már vetette is rám magát - mondta tegnap lakásuk közelében P. Csaba, a családfő. Ő, miután ellátták a sebeit, feleségével együtt a saját felelősségére elhagyta a karcagi kórházat. Állán és mellkasán kötés volt, szavai szerint hét helyen sebesítette meg a támadó. A leghosszabb vágás tizenhat centiméter hosszú és hét milliméter mély volt. - Először a torkom felé vágott, aztán öszszevissza, miközben azt üvöltötte, "meghaltok mindannyian!". Hozzátette: a gyereket az anyja legurította az ágyról, nehogy megsérüljön. A családfő végül a házban lakó, a zajokra felriadt édesapjával, P. Károllyal közösen fogta le a negyvenhat éves, erős testalkatú P. Lajost. Fizikai erővel ártalmatlanná tették.

A család azt állítja: nem ismerték támadójukat, s tagadták azt, hogy a férfi üzleti vita miatt támadt volna rájuk. - Két-háromszáz kilométerre dolgozom a lakóhelyemtől, építőipari munkákat vállalok, senkinek az érdekeit nem sérthettem meg a városban - mondta P. Csaba. A támadójuk terepszínű katonai nadrágban volt, pisztolytáskát, benne pisztolynak látszó tárgyat láttak, csuklya volt rajta, letépték róla.

Samuné Puzsoma Andrea, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke abban a "szelesi" településrészben él és vezet kocsmát, ahol a támadó, P. Lajos lakik.

- Ismerem őt, rendes, udvarias embernek tartom, aki nem ijed meg a saját árnyékától, de nem keresi a bajt - mondta Samuné. Kizárta, hogy rasszista indíték vezérelte volna P. Lajost, szerinte Abádszalókon békében élnek egymás mellett a roma és a nem roma emberek. Bordás Imre polgármester szintén értetlenül fogadta a támadás hírét. Utcaszomszédjai rendes körülmények között élnek, tyúkokat tartanak, a portájuk tiszta, sosem volt velük probléma.

P. Lajosról elterjedt, hogy kormányőr vagy hivatásos katona volt - a rendőrség ezt cáfolta. Szomszédjai úgy tudják, hivatásos sofőrként dolgozott, rokkantnyugdíjas lett. Az utóbbi időben inkább alkalmi kertrendezési munkákból élt. A támadás helyszínén, a Szivárvány utcában többen azt állították: a férfi azzal dicsekedett a kocsmában, hogy részt vett az elmúlt hónapokban a romákat ért támadások egyikében, de nem árulta el, melyikben.

Tegnap a támadás helyszínén Mohácsi Viktória EP-képviselő arra utalt: ha a férfi valóban részt vett volna a romákat ért támadások egyikében, akkor kézzelfogható bizonyíték lehetne a rendőrség kezében a felderítetlen ügyek tetteseiről. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta: nem rasszista, pusztán romák elleni támadásnak tekinti a történteket.

A rendőrség nem talált rasszista indítékot a szerdai támadás mögött, s továbbra is emberölés kísérletének gyanúja miatt nyomoz - mondta tudósítónknak Szabó Zita, a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Már kihallgatták P. Lajost, aki azt vallotta, hogy azért ment be a házba, hogy elégtételt vegyen egy korábbi betöréses lopás miatt, amelynek ő volt a sértettje, és tettesként P. Csabát gyanúsította. A betörésről a rendőrség nem tud, nem érkezett ilyen ügyben feljelentés. Hangsúlyozta: az eset nem hozható összefüggésbe a korábbi, a romák ellen elkövetett támadásokkal.

A rendőrség DNS-mintákból próbálja megállapítani, ki, milyen mértékben bántalmazta P. Lajost. A férfit a szolnoki kórház idegsebészetén kezelik: Kiss János adjunktus szerint állapota súlyos, de nem életveszélyes. Koponyacsontja, mellkasa és sípcsontja sérült "több támadó által kézzel és valamilyen tárggyal elkövetett bántalmazás következtében". Draskovics Tibor rendészeti miniszter azt mondta: az információk szerint a bűncselekmény hátterében személyi ellentétek álltak, s egyelőre nincs ok etnikai motívum feltételezésére.

Tatárszentgyörgyi tűz: túlértékelt ház

Több mint 23 millió forinttal biztosították felül Tatárszentgyörgyön a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesének házát, amely április elején égett le. Az ügyben tart a nyomozás. Az ingatlan-szakértői jelentés szerint a ház és a melléképület 5 millió 600 ezer forintot ért - írta tegnap az Index. Emlékeztetőül: a ház nem sokkal azután gyulladt ki, hogy a településen ismeretlenek meggyilkoltak két cigány embert, apát és fiát. Felmerült: romaellenes támadás állhat a háttérben. A tűzeset azonban gyanús volt a rendőröknek, az például, hogy a házat belülről locsolták fel égésgyorsítóval. A rendőrség szerint fontos körülmény, hogy miután a tűz felfedezésekor a nyílászárók zárva voltak, nehéz elképzelni, hogy valaki kívülről, nyom nélkül jutott be a lakásba.

P. Csaba (háttal középen) a kórházból hazatérve - házuk közelében - a történteket idézi fel
P. Csaba (háttal középen) a kórházból hazatérve - házuk közelében - a történteket idézi fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.