A kórházszövetség tiltakozik lapunk cikke miatt

A Magyar Kórházszövetség Elnöksége május 26-i ülésén egy, a lapunkban megjelent publicisztika kapcsán a következő állásfoglalást tette közzé:

"A Magyar Kórházszövetség az Alapszabályában rögzítettek szellemében, több évtizedes tevékenységével - megnyilatkozásaiban egyértelműen bizonyíthatóan - politikától független, a hazai kórházakat képviselő szakmai szervezet. Az egészségügyi ellátórendszer általános, rendszerszintű kérdéseivel, problémáival, céljaival foglalkozik, a tagintézmények mindenkori érdekeit figyelembe véve. A Magyar Kórházszövetség nem jogosult az intézmények számának meghatározására, ez a vonatkozó jogszabályi feltételek alapján tulajdonosi kompetenciába tartozik. Az ágazati reform szükségességét hangsúlyozva az átalakítás módjáról, a végrehajthatóság feltételeiről és szempontjairól folyamatosan, konstruktív módon állást foglalt. Szervezetünk, kórházaink által is helyesnek ítélt, támogatott döntések és célkitűzések végrehajtásában aktív szerepet vállal. A 2007-es szerkezetátalakítási reform erényeit, hibáit a végrehajtás helytelenül megkísérelt módját kritikusan, apolitikusan, törvénytisztelő módon kezelte.

A Népszabadság 2009. május 25-i "Vélemény" rovatában Tóth Ákos "Megvilágosodás" címmel megjelent - szakmaiságot nélkülöző, hamis állításokon alapuló, a lap szakírói által közölt, tárgyra vonatkozó cikkeinek is ellentmondó - írást a Magyar Kórházszövetség Elnöksége határozottan elutasítja, és az olvasók megtévesztésének minősíti. Szövetségünk mélységesen sajnálja, hogy a példaértékű médiakapcsolatnak - mely szervezetünk és a lap szakírói között évtizedek alatt kiépült - ilyen politikai indíttatású, szakszerűtlen, valótlan tényeket halmozó, hitelrontó közleménnyel súlyos károkat okoztak."

1. Publicisztikámban nem állítottam, hogy a Magyar Kórházszövetség lenne jogosult a kórházak számának meghatározására. Mindössze arra utaltam, hogy az úgynevezett regionális egyeztető tanácsok, amelyek erre jogszabályban voltak fölhatalmazva - és amelyeknek tagjai a szövetség kijelölt képviselői is -, visszautasították azt a lehetőséget, hogy maguk határozzák meg a súlyponti kórházakon túl fennmaradó intézmények jövőjét. A szövetség - ha ezt valóban akarja - alkotó módon szólhatott volna bele a folyamatba. Nem tette.

2. A kórházszövetség álláspontja szerint írásom nélkülözi a szakmaiságot. Szeretném fölkérni a T. Elnökséget, hogy jelölje meg, mely pontokon hagy maga után kívánnivalót az írás. Kérem, jelölje meg, a publicisztika mely állításai hamisak, és hol mondanak ellent "a lap szakírói által közölt, tárgyra vonatkozó cikkeinek". Ezeket ugyanis az állásfoglalás elmulasztotta rögzíteni.

3. A kórházszövetség elnöksége szerint a cikk politikai indíttatású: szeretném fölkérni a T. Elnökséget, jelezze, hogy szerinte mely párt sugallta mondandómat. Addig is fenntartom álláspontomat, hogy a szövetség asszisztált a Fidesznek a kórház-racionalizálás idején. Az értelmezés megkönnyítésére: az asszisztálás szó nem okvetlenül intézményes kapcsolatot, direkt tetteket jelent, hanem olyan nyilatkozatokat (vagy hallgatásokat, például a hódmezővásárhelyi kórház melletti tüntetésen tapasztalható gyalázatos transzparensek kapcsán), amelyek egybevágtak az ellenzéki párt érdekeivel.

Tóth Ákos

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.