Kísérleti kormányzás

Kísérleti kormánya van az országnak, amely fontos törvényeket úgy vitat meg és alkot, hogy valójában csak modellezi őket. Mint egy tisztességes kísérletnél illik, élő embereken már komoly tételekben nem fog próbálkozni.

A legújabb közvélemény-kutatás 71-17-es Fidesz-vezetése azt ígéri, hogy nem fog itt senki ingatlanadót fizetni, gömbölyű marad a nyugdíj, három év marad a gyes, ha nem több lesz. A Fidesz programja egyre egyszerűbb: mindent eltöröl, amit most bevezetnek.

Saját magán kívül mintha mást nem is sanyargathatna a kormány, bár azért jó néhány adószabály be fog köszönni az árakban, másfelől a jövedelmekben. De a többi? Épp azok, amelyekkel a válságkezelő kormány évtizedes vitákat dönt el? Törvénnyel, de mégis csak elméletben. Van ezeknek értelmük?

Az ingatlanadóval való nyomulás például a szerzetesi önostorozás modern változatának tűnik. Úgy kelt tömeges ellenszenvet és fenntartásokat, hogy valójában ezen kívül nem is történik semmi. Egy forint bevétel nélkül kész a komplett utálat, ráadásul fölemeli a revülépcső tetejére az ellenfelet. A Fidesznek csak le kell vonulnia, a zenét már játsszák. Ha ők jönnek, az ingatlanadó megy. Kérdés, hogy akkor mi végre kergeti a kormány a gyomorsavat a garatra? Meglehet, azért, mert vállaltunk komoly tételeket a nagy világbanki és uniós hitelek fejében. Ne adj' Isten, intellektuális lelkiismeretüknek is engedelmeskednek. Ha így van, helyzetük nem reménytelen. A látszat ellenére megmaradhat ugyanis valami abból, amivel most kísérleteznek. Például itt a kassza, amelyből tudjuk, hogy rengeteg harmincmillió forintnál többet érő ház és lakás van, és koránt sincs ennyi ezzel arányosan adózó ember. El lehet, sőt, a dolgok jelenlegi állása szerint el kell buknia a kormánynak ezt a menetet is, de emlékül hagyja legalább a lelkiismeret-furdalást mindazokban, akiknek dolga és ügye, hogy mindenki csak annyira adózzon legalább, ahogy egyébként a tasakos rizs után bárki befizeti az áfát.

De mi végre csökkentik a gyes-hungarikum három évét kettőre, amikor ezt legkorábban jövő májustól lehetne alkalmazni, amikor már nagy valószínűséggel nem lesz, aki végrehajtsa? A gyest tisztességesen csak úgy lehet szűkíteni, ha kellő számú bölcsődét, ezzel a munka és az otthon között választási lehetőséget kínálnak az anyáknak. Ezt ígérték is erre a ciklusra. Ha ez jelentős részben megvalósulna is, ahogy eddig nem ez történt, hiába állítja vissza egy új kormány a régi gyest, a helyzet már változik. A bölcsődeválasztási lehetőség szabadságot ad azoknak, akiket csak a muszáj tart otthon. Ezt aligha veszik el majd tőlük 2010 nyarára.

A megroppantott egészségügyi reform - meglepő fordulattal - szintén muníciót ad e reménytelennek látszó helyzetben. A kórházigazgatók most ugyanis épp azt szeretnék elérni, amit a népszavazási urnákba hamvasztott reform eltervezett, és amit akkor (és úgy) nagyon nem szerettek. Csökkentsék a kórházi ágyak, sőt, a kórházak számát - mondja most országos szövetségük. Már a betegek sem a régiek, nyilatkozta elnökük. Igényesebbek lettek ugyanis. Ez lett volna egyébként az egész reformfutam egyik nagy reménye. Kicsit nem figyelt oda senki, és máris megtörtént. Ez maradt a reformból, és a lényege mégiscsak ez volt. Szinte semmi nem történt, és a kísérlet mégis sikerült?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.