Ki fizeti majd Orbánék ingatlanadóját?

Nyilván személyes problémájuk van a fideszes politikusoknak az ingatlanadóval, ha a párt programjában még szükségesnek látták, most viszont eltörlését ígérik. Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerint az ellenzékiek egyszerűen nem szeretnének fizetni több száz négyzetméteres villáik után.

Személyes problémájuk van a fideszes képviselőknek a tervezett vagyonadóval, ugyanis a vagyonuk után nem akarnak ilyen közterhet fizetni - mondta tegnap sajtótájékoztatón Molnár Csaba kancelláriaminiszter, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Rámutatott, hogy az ellenzéki pártnak nincs elvi problémája a vagyonadóval, hiszen az szerepel a programjában, és nincs gyakorlati problémája sem, mivel azt több mint nyolcvan fideszes önkormányzat alkalmazza. Molnár következtetése az, hogy ezek szerint tehát a Fidesznek valószínűleg személyes problémája van a tervezett adóval, mert nem szeretnék fizetni.

A kancelláriaminiszter emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor pártelnöknek 200 négyzetméteres budai luxusvillája van feleségével közösen; s mivel a villa Magyarország egyik legdrágább körzetében fekszik, értéke minden bizonnyal meghaladja a százmillió forintot. Hozzátette, hogy Orbán Viktor feleségének a vagyonbevallása szerint 36 ingatlana van, nemcsak mezőgazdasági területek, hanem van köztük budai lakás és három vidéki ház is. Molnár Csaba rámutatott, hogy Pokorni Zoltán alelnöknek szintén egy 300 négyzetméteres luxusvillája van Budán, a másik alelnök Kósa Lajosnak hasonló méretű háza Debrecenben, sőt vagyonbevallásában egy motoros luxusjacht is szerepel. Minden bizonnyal vagyonadót kell fizetnie majd Szijjártó Péter pártelnöki kabinetvezetőnek is, akinek harmincéves kora ellenére már most 371 négyzetméteres háza van Győrben, a fővárosban egy 70 négyzetméteres lakása, Dunakeszin pedig egy másik, 140 négyzetméteres háza.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy a baloldalon is számos olyan politikus van, akinek nagy értékű ingatlana van, de a különbség az, hogy "a szocialista politikusok szeretnének adót fizetni nagy értékű ingatlanjaik után, a fideszes politikusok pedig nem". Molnár Csaba azt kérte a fideszes képviselőktől, hogy a közérdeket helyezzék a magánérdek elé.

A kancelláriaminiszter emlékeztetett arra, hogy az Orbán Viktor által bemutatott, Jövőkép című fideszes kiadványban egyértelműen leírják: kívánatos szerkezeti változás a vagyoni és a forgalmi típusú adók bevezetése, mert a vagyoni típusú adók, például az ingatlanadó megnehezíti az adóelkerülést. Molnár szerint a Fidesz mást mond, mint amit a programja tartalmaz, s ez "fideszes szóval mondva: hazugság".

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője reagálásában azt közölte: az ingatlanadó ügyében a szocialistáknak a magyar emberekkel van megvitatnivalójuk. Az ellenzéki képviselő megismételte: a Fidesz vállalja, hogy ha többséget kap a következő választás után, haladéktalanul eltörli az ingatlanadót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.