Itt vannak a polgári körök jobbikos változatban

Három lábra állt a Jobbik. A politikai erő maga a párt, a félkatonai jelleg a Magyar Gárdában ölt testet - és most itt vannak a civil mozgalomként beharangozott nemzeti egyletek. Polgári körök jobbikos változatban.

Piros-fehér-zöld őrtűz és két keresztbe rakott kard - ez a nemzeti egyletek jelképe. A mozgalmat Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke indította útjára március közepén: "Mindenki álljon össze öt-hat legközelebbi barátjával, kizárva ezzel a beépülést, és mint egy baráti társaság, alakítson nemzeti egyletet."

Szilágyi György főkoordinátor közlése szerint az egyletek száma kétszáz felé közelít. Némelyik társaság - ahogyan a verpeléti Szabad Magyarok Klánja Nemzeti Egylet is - meghökkentő nevet választott, más szerveződések a két világháború közötti korszak szélsőséges, antiszemita irányzataival és alakjaival azonosulnak. (Lásd például a fehérterror hírhedt katonatisztjéről, Prónay Pálról vagy a fajvédő "ébredő magyarokról" elnevezett csoportot.)

A Jobbik a politikai, a Magyar Gárda az önvédelmi (félkatonai) erő. A nemzeti egyletek a "civil erőt" hivatottak megjeleníteni. Azoknak találták ki, akik rokonszenveznek a nemzeti radikálisnak nevezett szélsőjobboldali eszmékkel, de idegenkednek a pártoktól, az egyenruhától.

Ennek a szervezeti formának két előképe van. Az egyik a kilencvenes évek elejéről a Csurka István-féle Magyar Út Körök, a másik az Orbán Viktor által 2002-ben életre hívott polgári körök mozgalom. Különbség persze, hogy a Magyar Út Körök hajdan egy új párt, a MIÉP előfutáraiként jelentkeztek, míg a polgári körök a választási vereség árnyékában, a Fidesz túlélési stratégiájának részeként alakultak.

A nemzeti egyleteket viszont egy felszálló ágban lévő, mind vérmesebb reményeket tápláló párt hozza létre.

Csurka köreire alig emlékszik valaki, néhány évig tartó konjunktúra után mára a polgári körök is háttérbe szorultak. Vona Gábor önbizalmát mutatja, hogy képesnek érzi magát arra, ami Orbán Viktornak sem sikerült: felügyelet és irányítás alatt tartani a pártjához kötődő, de elvileg pártsemleges mozgalmat.

Pedig intő jel lehet, hogy a taktika a Magyar Gárda esetében kétélű fegyvernek bizonyult. A gárda jelentősen hozzájárult a Jobbik ismertségének növeléséhez, de aztán két részre szakadt: a neonáci-hungarista szervezetekkel nyíltan szövetkező úgynevezett "őrző" szárny önjáróvá vált, és kellemetlen perceket okoz az "anyapártnak".

A Jobbik sajátosan értelmezi a pártsemlegesség fogalmát. Így volt ez a Tettrekész rendőrszakszervezettel nemrégiben kötött "szakmai" megállapodással (a szóban forgó szakszervezet főtitkára történetesen a Jobbik uniós választási listájának negyedik helyén áll), és így van ez a nemzeti egyletekkel is. Magáért beszél, hogy a mozgalmat Vona hirdette meg, de ha ez sem lenne elég: a már említett Szilágyi György vállalkozó, a nemzeti egyletek főkoordinátora egyúttal a Jobbik sportkabinetjét vezeti.

"Ha az út szélén egy lerobbant autó áll, és a hátulján látom a Nagy-Magyarország-matricát, akkor nem kérdezem meg a sofőrt, melyik párthoz tartozik, hanem azonnal segítek" - illusztrálja lapunknak Szilágyi György, hogyan kell érteni a nemzeti egyletek pártsemlegességét. Mit tesz akkor, ha a kocsin nincs ilyen matrica? - hangzik a kérdés. A főkoordinátor arra kér, ne próbáljam kiforgatni a szavait, és hangsúlyozza: az imént csupán egy szemléletes példát mondott, a maga részéről minden helyzetben igyekszik segíteni.

A Jobbikot népszerűsíti az EP-választási kampányban a náci-nyilas szellemiségű, illegalitásban működő Kurucinfo honlap. Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke szerint nem a párt által fizetett hirdetésről van szó. Szavaiból ugyanakkor kitűnt: nincs kifogása ellene, hogy a nevezett honlap a Jobbik mellett kampányol.

Vona Gábor (világos ingben) a Bajnai megválasztását kísérő tüntetésen
Vona Gábor (világos ingben) a Bajnai megválasztását kísérő tüntetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.