A szocialista képviselő, aki rendre leszavazza Bajnait

Harmadszor "ment szembe" az MSZP-frakcióval Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár MSZP és SZDSZ által támogatott polgármestere a családtámogatás átalakításáról szóló keddi parlamenti szavazáson. A különállás hátteréről kérdeztük kedden a honatyát.

- Sok pénze van?

- Annyit nem keresek, hogy állandóan százezer forintos büntetéseket fizessek.

- Pedig úgy tűnik, előre kalkulálja a pluszkiadást: a nyugdíjtörvény elutasítása miatt már megkapta az MSZP-frakciótól a büntetést, de a családtámogatási rendszer átalakításakor sem támogatta a kormányt.

- Nem tehettem. A lelkiismeretem nem engedte meg. A magatartásom ezekben a kérdésekben konzekvens volt, úgy ítéltem meg, hogy a válságból való kilábaláshoz nincs szükség ilyen drasztikus lépésekre. Vállalom az ezért járó szankciókat.

- De mitől lett most ilyen bátor? Korábban egyszer sem szavazott ki a frakcióból!

- Dehogynem. A szocialista frakcióból egyedüliként megszavaztam a jégkorong-utánpótlásnak szánt százmillió forintos állami támogatást. Székesfehérvár a hoki hazai fellegvára, így nem is volt kérdés, hogyan voksoljak.

- Biztos, hogy jó helyen ül a parlamenti padsorokban?

- Igen. A pártból pedig bizonyosan nem zárnak ki, mivel nem vagyok tagja az MSZP-nek.

- A parlamenti önállósulása nem függ össze a székesfehérvári közgyűlésben történt változással, ahol tavaly óta jobboldali többségű önkormányzatot kell irányítania?

- A két dolog között semmilyen kapcsolat sincs. Számomra nem újdonság többség nélkül kormányozni, hiszen 1998- 2002 között már irányítottam egy jobboldali többségű képviselő-testületet. Egyszerűen arról van szó, hogy korábban nem kerültek olyan megszorító intézkedések a parlament elé, amelyeket ne tudtam volna támogatni. Tisztában vagyok az ország gazdasági helyzetével, de minden kérdésre többféle válasz adható, így bizonyára a válság kezelésére is. Szavazataimmal arra is fel akarom hívni a figyelmet, hogy lehetnek más megoldások is. A voksaimmal nem a fehérvári közgyűlésben ülő politikusoknak, hanem a városom polgárainak akartam üzenni.

- Gondolja, hogy a frakciótársai, akik közt számos polgármester ül, jókedvükben nyomogatták az "igen" gombot?

- Más fejébe nem látok bele. Tisztességes ember ezekben az ügyekben nem nyomhatja meg jó érzéssel a szavazógombot, üljön a parlament bármely oldalán. Nyilván senki nem akar nehéz helyzetbe hozni családokat. Egyébként a helyi közgyűlés MSZP-frakcióját és a párt fehérvári elnökségét időben tájékoztattam, hogy nem írom alá a Bajnai-csomag feltétel nélküli támogatását. Ehhez tartom magam, a kormány minden egyes törvényjavaslatát külön elemzem. Ha úgy érzem, hogy a válságkezelés egyes lépései túl nagy árat követelnek a fehérvári pol-gároktól, miközben más válaszok is elképzelhetőek, akkor azokat a jövőben sem fogom megszavazni.

- Ismeri szelídebb módját is
a válságkezelésnek?

- Konkrétumokat ne várjon tőlem. Biztos vagyok benne, hogy a szakemberek találnának humánusabb megoldásokat is.

- Már a következő polgármesteri kampányra készül?

- Messze vannak még a 2010-es választások. Székesfehérvárt addig is vezetni kell.

- Újra megméretteti magát?

- Igen. Azt érzem, sőt, tudom, hogy a fehérváriak többsége mellettem áll.

Wavrasovszky Tihamér
Wavrasovszky Tihamér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.