Csak a felső tízezer adóterhelése növekszik

Csak a "felső tízezer" adóterhelése nő jövőre - közölte a miniszterelnök az új adötörvények kapcsán tegnap a T. Házban. Az adóátrendezés iránya az ellenzék szerint is jó, de szerintük nincs szó adócsökkentésről.

Az új adótörvény-javaslatban szereplő adókulcsoknak köszönhetően a munkavállalók több mint kilencven százaléka egy kulccsal adózik majd, s több marad a borítékban. Jövőre egy átlagkeresettel bíró dolgozó havonta több mint
15 ezer forintot takaríthat meg, és másfél havi fizetéssel, 188 ezer forinttal többet fog hazavinni egy évben az intézkedéseknek köszönhetően. Csak a felső tízezer adóterhelése nő - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a parlament tegnapi ülésén, napirend előtt. Kiemelte, hogy valamennyi cég munkaadói költsége csökken, s ez csaknem 500 milliárd forinttal kevesebb kiadást jelent majd a vállalkozásoknak. Bajnai azt mondta: a vagyon és a fogyasztás megadóztatásából várt bevételt a munkahelyek megőrzésére és megvédésére fordítják. - Az elmúlt húsz év nyertesei azok, akik több mint harmincmilliós értékű ingatlanban laknak. (...) Senkit nem akarunk méltatlan helyzetbe hozni, ezért a nyugdíjasok számára a vagyonadó fizetése kapcsán kedvezményeket biztosítunk. Gondoltunk a nagycsaládosokra is, náluk indokolt a nagyobb ingatlan. Százmillió forint értékhatárig számukra is lesznek kedvezmények - közölte Bajnai Gordon.

Navracsics Tibor, Fidesz: "Onnan lehet tudni, hogy közeledünk a választásokhoz, hogy az MSZP elkezd adócsökkentésről beszélni, de nyoma sincs adócsökkentésnek. A kormány nem volt szerencsés a költségvetési egyensúly megteremtésében sem, hiszen az IMF engedélyezte, hogy ne a korábban megjelölt 2,9 százalékos legyen a hiánycél, hanem 3,9 százalékos. Így a kormány által hozott megszorítások csupán céltalan önsanyargatásnak minősülnek. A hiánycél az év végére még a 3,9 százalékosnál is rosszabb lehet."

Mesterházy Attila, MSZP: "A Fidesz túllépett a saját szakértőin is, miután a Jövőkép című dolgozatukban még számos olyan elképzelést fogalmaztak meg, amely szinte megegyezik a válságkezelő kormány mostani intézkedéseivel. Nehezen érthető, hogy az adócsökkentési javaslatokat a Fidesz miért nem támogatja. Ez igazságos és baloldali program, élvezi az MSZP támogatását."

Kóka János, SZDSZ: "A miniszterelnök ismertesse a parlament előtt, hogy a kormány 2009-re és 2010-re összesen milyen megtakarítási összeget irányoz elő. Az SZDSZ számára az az adóátrendezés fogadható el, amelyben az szja csökkentése és a vagyonadó bevezetése után összességében több pénz marad az adófizetőknél. Támogatjuk a vagyonadó bevezetését, de egyeztetést kezdeményezünk Oszkó Péter pénzügyminiszterrel. A svájci székhelyű, IMD nevű, versenyképességet kutató cég hétvégén publikált felmérése szerint 57 ország közül Magyarország a 47. helyen áll. De ezt a bizonyítványt nem a Bajnai-kormánynak állították ki, hanem az elmúlt évek politikájának a következménye."

Viszonválaszában a miniszterelnök közölte: számára úgy tűnik, hogy az irányokban egyetértés mutatkozik. Hozzátette: tovább kell majd csökkenteni az adóterhelést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.