Nagy viták az MSZP-frakcióban

A kiszabható legmagasabb büntetést kapták azok a szocialista képviselők, akik a frakcióval ellentétesen szavaztak a nyugdíjtörvény elfogadásánál. A képviselők megszavazták, hogy a Táncsics Alapítványt Gyurcsány Ferenc irányítsa.

Egységesen százezer forintra büntette az MSZP frakciója azokat a politikusokat, akik a képviselőcsoport döntésével ellentétesen, vagy egyáltalán nem szavaztak a nyugdíjtörvény megváltoztatásáról néhány hete.

Emlékeztetőül: a Fidesz név szerinti szavazást kért a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításáról. Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester nem támogatta a módosítást, igaz, korábban a Bajnai Gordon miniszterelnök által kért politikai támogató nyilatkozatot sem írta alá. A szavazáson Farkas Imre tartózkodott, Karsai József nem volt jelen, Lamperth Mónika pedig - hirtelen rosszullét miatt - szintén nem volt ott a patkóban, amikor szólították. Később felment az elnöki pulpitusra és jelezte, hogy szavazni szeretne, de erre a házszabály értelmében már nem volt módja.

Az MSZP-frakció etikai bizottsága a négy képviselő ügyét megvizsgálta, a képviselőcsoport pedig úgy döntött: valamennyiüket elmarasztalja. A többség ezzel nem elégedett meg, de mert további hatáskörük nincs, indítványozták, hogy a "politikai következményekről" az országos elnökség foglaljon állást.

A szocialisták elsősorban Lamperth Mónika elnökhelyettessel kapcsolatban fogalmaztak meg éles kritikát. Többen is felszólították, hogy mondjon le a pártvezetésben betöltött posztjáról. Ez elsősorban annak szólt, hogy Lamperth a múlt héten a Népszabadságnak (2009. május 22.) azt nyilatkozta, hogy az őszödi Gyurcsány-beszéd egy folyamat kezdete volt, e ponttól kezdve a támogatható gyurcsányi célok torzultak, a párt veszített baloldali karakteréből, ezért most új, érthető, baloldali programokra volna szükség.

Több frakciótag lapunknak kijelentette: eddig bizonytalan volt, hogy megszavazzák-e a Táncsics Alapítvány "átadását" Gyurcsány Ferencnek, de a most kialakult hangulatban "ez nem kérdés". Információink szerint a frakcióülés napirendjére is vette a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnökének cseréjét. (A tisztségre a volt pártelnök-miniszterelnök korábban jelezte az igényét.) A funkciót jelenleg Lamperth Mónika tölti be, helyét a volt kormányfő akkor foglalhatja el, ha a frakcióvezető beadja a bírósághoz a szükséges iratokat. Ehhez a képviselőcsoport most felhatalmazást adott. Úgy tudjuk, a frakcióban nyílt szavazással, kézfeltartással döntöttek Gyurcsány kuratóriumi elnökségéről. Nem kellett megszámolni a szavazatokat, "látható többséggel" erősítették meg a korábbi döntést. A frakciószabályzat értelmében személyi ügyekben titkos szavazást kell tartani. Kérdés, hogy ezt a szabályt kellett-e alkalmazni most.

Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes ezzel kapcsolatban azt mondta: a voksolással csak az elnökség korábbi döntését szentesítették. A politikus hangsúlyozta: csak a frakción belüli személyi ügyekben van titkos szavazás, most erre nem volt szükség. Az ügyben kerestük Lamperth Mónikát is, aki nem kívánt nyilatkozni, mondván, ami történt, az a párt és a képviselőcsoport belügye.

Gyurcsány Ferenc a tisztújító kongresszuson - az MSZP delegáltjait meglepő beszéd elmondása után
Gyurcsány Ferenc a tisztújító kongresszuson - az MSZP delegáltjait meglepő beszéd elmondása után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.