Zéró záró tolerancia

Az Otthonvédők készek ellenállni minden olyan esetben, amikor valakit tartozásai miatt ki akarnak lakoltatni. Az új rend korábbi kormánybiztosa szerint ezzel bűncselekményt követnek el, de érveik között sok a megfontolandó.

A Nulla kilakoltatás hívei vagyunk! Törvénybe kell iktatni a lakhatáshoz való jogot! Senkit sem szabad kilakoltatni egyetlen otthonából, ha azt jogszerűen vette birtokba, és önhibáján kívül álló okok miatt nem tudja törleszteni az adósságát, illetve a közüzemi díjakat - jelentette ki tegnap sajtótájékoztatón Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke, aki szerint politikai megoldásra lenne szükség. Másfél millió embert érintő kérdést nem lehet a cégek belátására bízni. Úgy vélik, az államnak meg kellene állapodnia a pénzintézetekkel abban, hogy a tulajdonjogukat tartozás fejében elvesztő adósok bérlőként lakásukban maradhassanak, az adósság rendezése után pedig újra tulajdonosokká válhassanak. A köztes időben a tulajdonjog egy állam által létrehozott alapra, szociális bankra, közhasznú intézményre szállna. Ehhez állami garanciára lenne szükség, amit pénzszűke idején nem könnyű feladat megszervezni, de csak így lehet elejét venni a tömeges lakásárverezésnek. Az általános érvényű politikai megoldásig arra biztatnak mindenkit, hogy ne hagyja magát kilakoltatni, a lakóközösségek szervezzék meg önvédelmüket.

A Magyar Szociális Fórum egyetért a VÉSZ-szel (Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége), amely nem fogadja el a kilakoltatást mint szankciót olyan esetekben, amikor a lakók nem jogellenesen kerültek a lakásba, és lakáshitel- vagy közüzemidíj-tartozás miatt fosztanák meg őket a lakhatás lehetőségétől. A VÉSZ kész az ilyen esetekben fizikai védelmet adni a kilakoltatással fenyegetett családnak. Akcióik jogszerűségéről nem kívánnak vitába bonyolódni.

- Súlyos figyelmeztetés az államnak, ha a polgárai jogos vagy annak vélt érdekeiket önbíráskodással, esetleg az igazságszolgáltatást megkerülve, saját szerveződéseik útján kívánják érvényesíteni - válaszolta kérdésünkre a VÉSZ törekvései kapcsán Kondorosi Ferenc egyetemi tanár. Az Új rend korábbi kormánybiztosa úgy látja, ez a hivatalos intézményrendszerrel szembeni bizalmatlanság és elégedetlenség megnyilvánulása, amit érdemes komolyan venni.

- A jogszolgáltatás állami monopólium - szögezte le ugyanakkor Kondorosi -, ezért a hatósági eljárásokat senki nem akadályozhatja, és nem próbálhat maga igazságot tenni. Ha valaki például a hitelező és az adós közötti jogvitát - és ilyen a követelés behajtása is - jogon kívüli eszközökkel próbálja meg rendezni, könnyen a törvénysértés útjára léphet. Kondorosi úgy véli, nincs olyan méltányolható érdek, amely az efféle fellépést elfogadhatóvá tenné. Ezzel ráadásul csak tetézhetik a bajt, ha ugyanis az adóssággal terhelt ingatlan elárverezéséhez, esetleg a lakók kiköltöztetéséhez - bírósági ítélet alapján - végrehajtó közreműködését kérik, a hatósági eljárás akadályozása bűncselekmény, amely alapesetben három évig terjedő börtönnel sújtható.

- Az állam kötelessége viszont, hogy biztosítsa az alkotmányos alapjogok érvényesülését, és fellépésével nem idézheti elő ezek sérelmét - hangsúlyozta Kondorosi.

Amikor a hatóságok a hitelező birtokába adják az adós lakását, egy jogszerű döntésnek szereznek érvényt, ám ezzel a szociális biztonságot, tehát egy alkotmányos alapjog gyakorlását korlátozzák. Kondorosi álláspontja szerint ilyen intézkedésre csak akkor kerülhetne sor, ha ezzel nem idéznék elő a létbiztonsággal és a családi élettel összefüggő alapjogok súlyos sérelmét. Márpedig aránytalan következményekkel jár, ha egy polgári jogi szerződés végrehajtása során valaki "a jó isten szabad ege alá kerül" - így látja az egyetemi tanár. Ennek elkerülése érdekében szerinte ki kellene építeni a szociális ellátórendszer megfelelő elemeit - ilyenek például a családok elhelyezését is biztosító átmeneti szállások vagy szerencsésebb esetben olcsó bérlakások.

A VÉSZ védelme alatt
A VÉSZ védelme alatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.