Isten kezében a magyar foci

Lehet, hogy a magyar focit tényleg már csak Isten képes megmenteni. Az egyház megteszi, ami tőle telik: Gyulán megkezdi működését a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia. Ilyet még nem hallott Európa...

Nem káromkodik, és becsüli az ellenfelet - Dlubala Róbert elvárásai szerint így viselkedik a pályán egy katolikus focista. A lengyel szerzetes több mint tíz éve él Magyarországon. Hátvédet játszik a papi válogatottban, abban a csapatban, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a kapus. Innen az ismeretség: a lengyel pap "főállásban" teljesít majd szolgálatot a gyulai katolikus labdarúgó akadémián.

A püspöki kar fővárosi székházában rendezett beharangozón a teljes vezérkar felsorakozott. Közöttük Varga Zoltán szakmai tanácsadó (igen, a "vargazoli"), Bozóky Imre jogi képviselő (volt MLSZ-elnök) és mindenekelőtt maga a névadó: Grosics Gyula, a "fekete párduc". Az Aranycsapat világhírű játékosa eredetileg papnak készült, aztán a labdarúgás - ahogyan ő fogalmazott - váratlanul elrabolta a katolikus egyháztól. "Életem méltó befejezésének tekintem ezt a felkérést" - érzékenyült el Grosics.

Kiss-Rigó püspök bemutatta az akadémia mezét. A gyerekek zöld-feketében fognak focizi: a zöld nem titkoltan az FTC iránti vonzalom jele, a másik szín a "fekete párducból" jön. A püspök közlése szerint ilyen típusú katolikus intézmény eddig nemhogy Magyarországon, de egész Európában nem volt. Viszont - állította - semmi különös nincs abban, hogy most mégis van. Hiszen az egyház fontosnak tartja, hogy a keresztény értékrend az oktatásban, a nevelésben és a sportban is érvényesüljön. Az akadémia nemcsak a katolikus fiatalokat várja, hanem vallási hovatartozástól függetlenül mindenkit, aki ezt az értékrendet elfogadja.

A véletlenek összejátszásának eredménye, hogy éppen Gyulán jön létre a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia. Igaz, az építkezések várhatóan csak hónapok múlva kezdődnek. (A nyár végétől induló első évfolyamokat ideiglenesen a gyulai katolikus általános iskola és gimnázium fogadja be.) A több mint hathektáros területen füves és műfüves pályákat alakítanak ki. Továbbá lelátó, kollégium, négycsillagos szálloda épül, és - nehogy kifelejtsük - lesz kápolna is.

A létesítmény a szeged- csanádi egyházmegye tulajdona, a működtetést az egyház által létrehozott alapítvány végzi. A beruházás a helyi önkormányzat és más, egyelőre bizalmasan kezelt támogatók jóvoltából, valamint az egyházmegye költségvetéséből valósul meg. Kiss-Rigó püspök becslése szerint a kiadások (a második ütemben elkészülő szálloda nélkül) úgy 1,5-2 milliárd forintra tehetők.

A fél világ látta az alkalmi istentiszteletet, amit Brazília válogatottja prezentált a megnyert világbajnoki döntőt követően. Bizakodhatunk: Dlubala Róbert, a lengyel pap is azt szeretné, ha a katolikus akadémia csapatai minden meccs előtt és után közösen imádkoznának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.