Beindult a választásiígéret-gyár

A lakáshitelesek megsegítése, külföldi szemeszter, a "szeretetadó" eltörlése - az EP-választás kampányfiniséhez közeledve az MDF, az SZDSZ és a Fidesz is népszerű "szakmai" felvetésekkel bombázza a választókat.

Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselő-jelöltje és Philip Cordery, az Európai Szocialisták Pártjának főtitkára
Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselő-jelöltje és Philip Cordery, az Európai Szocialisták Pártjának főtitkára

A Fidesz a bajba került lakáshiteleseknek szeretne "utolsó mentőövet" nyújtani; úgy módosítaná a bírósági végrehajtásról szóló törvényt, hogy az önkormányzatok kapjanak elővásárlási jogot az árverésre bocsátott ingatlanokra, a korábbi tulajdonosok pedig szociális bérlakásként használhassák tovább az ingatlant - közölte tegnap Szatmáry Kristóf fideszes képviselő és Csomor Ervin XVI. kerületi alpolgármester. Így a bérlő, ha anyagi helyzete rendeződik, öt éven belül viszsza tudja vásárolni a lakást. (Az Alkotmánybíróság korábban megtiltotta ezt, de a fideszesek arra hivatkoznak, hogy speciális esetekre az AB fenntartotta az elővásárlás lehetőségét - a szerk.) A fideszesek annak ellenére is szorgalmazzák a módosítást, hogy a szocialisták már kétszer is leszavazták a parlamentben annak napirendre vételét.

E ponton érdemes megjegyezni, hogy Herczog László szociális és munkaügyi miniszter korábban már nyilatkozott lapunknak arról, hogy a kormány válságalapot szeretne létrehozni, s már dolgoznak "olyan konstrukción, hogy ne történhessen meg, hogy utcára kerülnek a családok. Inkább veszítsék el a tulajdonukat, de bent maradhassanak a lakásban, bérlőként."

Az SZDSZ tegnap azt javasolta, hogy a következő európai parlamenti ciklusban minden egyetemre járó európai uniós állampolgár legalább egy szemesztert egy másik ország oktatási intézményében tölthessen el ösztöndíjasként. Így komolyabb esélyekkel indulhatnak a munkaerőpiacon - mondta Léderer András Kecskeméten. Az Új Generáció elnöke azt állította: a Szabad Demokraták Szövetsége, illetve a Fidesz tisztelte meg azzal a magyar választókat, hogy programot adjon az európai parlamenti kampányában. Szerinte a többi párt nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy "üres szlogeneken és színes, szagos plakátokon kívül valami tartalomról is szót ejtsen".

Ezt persze a megbíráltak nem így látják. Az MDF részéről Herényi Károly tegnap azzal állt ki: Sajnáljuk, hogy a Fidesznek nincs érdemi mondanivalója az emberek számára... Talán hamarosan belátja, hogy a Parlament nem fröcsögésre, hanem munkára való. - Herényi ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a Fidesz "nem mutatkozott nyitottnak" az MDF tegnap - Bokros Lajos EP-listavezető és Pusztai Erzsébet által - bemutatott úgynevezett "családi csomagjára".

Ez az ingóságoknál eltörölné az ajándékozási illetéket - az ingatlanoknál 20 millió, a gépjárműveknél négymillió forint, az értékpapírok, üzletrészek esetében pedig szintén 20 millió forint lenne az értékhatár. A lakásbérbeadás adóját 25 százalékról 15 százalékra csökkentenék. A legnagyobb visszhangot az válthatja ki, hogy a családi pótlék összegét az MDF a gyermekek 14 éves koráig nem a szülőknek, hanem az iskoláknak juttatná (ezért ingyentankönyveket és programokat kaphatnának); 14 éves kor fölött pedig csak akkor járna családi pótlék, ha a gyerek tanul. A családi csomagról az MDF ötpárti egyeztetést kezdeményezett.

Erre Varga Mihály, a Fidesz alelnöke úgy reagált, hogy a parlament frakciói szoktak egyeztetni, az MDF-nek viszont már "nincs ilyen lehetősége vagy intézménye". Herényi Károly válasza: "Mit ért el a Fidesz a parlamentben az elmúlt hét évben, ami könnyített az emberek terhein? Semmit. Az MDF ezzel szemben eltörölte az öröklési illetéket."

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a gyessel, a gyeddel és a családi pótlékkal kapcsolatos változtatásokról. Herényi Károly szerint "normálisnak tűnő javaslatokról van szó", de azt nem tudta megmondani, hogy a demokrata fórumos független képviselők hogyan szavaznak. A Fidesz elutasítja, hogy két évre csökkenjen a gyes, a gyedhez szükséges biztosítási jogviszony pedig egyéves legyen, sőt, ha kormányra kerülnek, eltörlik a Bajnai-csomag ezen intézkedéseit.

- Elég volt Európa konzervatív vezetéséből - jelentette ki Philip Cordery, az Európai Szocialisták Pártjának főtitkára és Gurmai Zita, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Az európai szocialisták azt mondják, elég volt Berlusconiból, Sarkozyből, Merkelből, az összes konzervatív vezetőből, akik oda vezették Európát, ahol most van - fogalmazott Philip Cordery.

Hozzátette: a mai válság nem a magyar kormány hibája, hanem azoké a konzervatívoké, akik az elmúlt öt évben Európában és az Egyesült Állomokban hatalmon voltak. A szocialista politikus szerint ha a munkavállalás ma nem prioritás, akkor az nem a magyar kormány hibája, hanem a konzervatív európai vezetőké. Ha nincs igazi gazdaságélénkítő csomag, az sem a magyar kormány hibája, hanem a konzervatívoké - fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a repülőtérről befelé látta a Fidesz plakátjait. Mit jelent az, hogy "Elég!" egy európai parlamenti választáson? - kérdezte, majd úgy folytatta: elég volt Európából? Vagy elég Európa mostani konzervatív vezetéséből?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.