Alkotmányozó református zsinat Debrecenben

Alkotmányozó zsinatot tartanak ma Debrecenben a magyar - köztük a határon túli - református közösségek, hogy ratifikálják egységes egyházi szervezetük létrehozását.

A programban a Magyar Református Egyház Alkotmányának elfogadása, egy-egy marék, határokon túli föld elhelyezése a Kárpát-medencét szimbolizáló installációban, körmenet, valamint - várhatóan több tízezer ember részvételével - szabadtéri istentisztelet szerepel.

Bölcskei Gusztáv és Tőkés László 2006-ban
Bölcskei Gusztáv és Tőkés László 2006-ban

A rendezvényen az anyaországiakon kívül részt vesz Erdély, Kárpátalja, Felvidék és a Délvidék reformátusainak tizenkétezer képviselője, s meghívást kaptak a magyarországi római katolikus, evangélikus, baptista és metodista egyházak vezetői.

A református egység gondolatáról Bölcskei Gusztáv püspök, az egyházi zsinat lelkészi elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca után határozták el, hogy "ha már ez a gyalázat bekövetkezett", legalább a hazai és határokon túli magyar református egyházak egyesüljenek egy közös alkotmány elfogadásával.

Hozzátette: az együvé tartozást szimbolizálja a Debrecen főterén elhelyezett, a Kárpát-medencét ábrázoló installáció, valamint az a kezdeményezés, hogy ma délután négy órakor ugyanabban a pillanatban szólaljon meg a Kárpát-medence összes református templomának harangja. Az alkotmányozó zsinat délelőtt ülésezik a Nagytemplomban, majd a főtéren fél ötkor kezdődik a szabadtéri istentisztelet úrvacsoraosztással, amelyre több tízezer embert várnak.

A rendezvényről Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt mondta: május 22-e történelmi jelentőségű nap, hiszen a nemzetet sújtó széttagoltság meghaladása nemcsak a kálvinisták, de mindenki számára örömteli pillanat lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.