Lezsák és volt MDF-es képviselőtársa harca egy szőlőföld miatt

A Központi Nyomozó Főügyészség a napokban nem jogerősen elutasította a Venyige 99 Kft. Lezsák Sándor - fideszes országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke - ellen lopás bűncselekményének gyanújával tett feljelentését. A feljelentő egykori MDF-es képviselő, Kánya Gábor szerint Lezsák mégis az ő szőlőjét használja.

Kánya Gábor, lakiteleki gazda, a Venyige 99 Kft. ügyvezetője feljelentette az ügyészségen Lezsák Sándort, mert a honatya és felesége miután 2007-ben megvásárolták az államtól azt a 25 hektár földet, amelyen Kánya szőleje van, földhaszonbérleti szerződése ellenére sem engedik, hogy tovább művelhesse az ültetvényt. Lezsák Sándor jóhiszemű vevőnek tartja magát, és arra hivatkozik: az adásvételi szerződésben és a földtulajdoni lapon nincs feltüntetve, hogy a terülten magánültetvény van. Csakhogy öt volt MDF-es frakciótag másként gondolja: nyílt levélben kérték Lezsák Sándort, hogy hozza helyre azt a hatalmas anyagi és erkölcsi kárt, amelyet Kánya Gábornak - aki 1990 és 1994 között a térség MDF-es országgyűlési képviselője volt - okozott.

Lezsák Sándor lapunk megkeresésére nem válaszolt. Az általa megbízott ügyvédi irodán keresztül kérte viszont az üggyel kapcsolatos kiegészítéseinek a közlését. Ezekben - bár cikkünk ezt tartalmazta is - hangsúlyozta, hogy nyílt pályázaton vették meg az ingatlant, azon 2006. december 31-ig volt haszonbérlet feltüntetve, illetve az állam szavatolta az ingatlan per-, teher és igénymentességét. Továbbá kérte annak közlését is: a haszonbérleti szerződésnek a közhiteles nyilvántartásban nincs nyoma, valamint a minisztérium, illetve a legfőbb ügyész vizsgálata is azt állapította meg, hogy amennyiben a Venyige 99 Kft. számára esetlegesen joghátrányt okozó helyzet állt is elő, úgy azt az ingatlanokat értékesítő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet hibája okozta.

A Venyige 99 Kft. a magyar állammal kötött, SZT/13204/ M és az SZT 13204. számú földbérleti szerződését csatolta a büntető feljelentetéséhez. Ezeket a földvásárlást követően Lezsák Sándornak és feleségének is megküldte. A haszonbérleti szerződés létét a tulajdonosok is elismerték, hiszen Lezsák Sándor a legfőbb ügyészhez benyújtott írásbeli kérdéshez csatolta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet levelét, amely szerint az ingatlanokon a haszonbérleti szerződés 2015. december 31-én jár le. Mindemellett Lezsák Sándor és Lezsák Sándorné keresetet nyújtott be a Bács-Kiskun Megyei Bírósághoz, mert földjeik eladója nem tájékoztatta őket arról, hogy az ingatlanokat földhasználati jog terheli a Venyige 99 Kft. javára. Ennek okán a Kecskeméti Körzeti Földhivatal a földhasználati nyilvántartásbavétel iránti eljárásukat megszüntette, fellebbezésükre a földhasználati bejegyzés iránti kérelmüket a Bács-Kiskun Megyei Földhivatal elutasította. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2009. április 24-én Lezsák Sándor és Lezsák Sándorné ez irányú keresetét elutasította.

Megkerestük a lakiteleki ingatlanokat értékesítő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, amely nem ismerte el a földalapkezelő hibáját, hanem írásban és szóban is azt közölte tudósítónkkal: Lezsákék rendelkeztek információkkal a szőlőültetvénnyel kapcsolatban, ezzel kapcsolatos kifogást nem tettek szóvá a szerződéskötés idején. Kovács Tamás legfőbb ügyész Lezsák Sándornak írt hivatalos levelében pedig a következő áll: "Az ügyészségnek (...) nincs hatásköre a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, illetve jogutódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pályáztatási és ügyletkötési gyakorlatának törvényességi felügyeleti vizsgálatára."

Kánya Gábor tudósítónknak elmondta: tudomásul veszi a közelmúltban született - feljelentését elutasító - ügyészi határozatot, nem nyújt be panaszt, mert véleménye szerint az nem változtatna a hatóság álláspontján. De fönntartja: mivel a szőlőültetvény a sajátja, így tulajdonképpen magántulajdonának önhatalmú elvételéről van szó. Hozzátette: Lezsák tudta, hogy a Lakitelek Népfőiskola mellett lévő szőlőültetvény az övé, a földet pedig bérli az államtól. Kánya felidézett egy 2001-es, a népfőiskolán történt találkozást, amikor - szavai szerint - Lezsák azt kérdezte tőle, hogy miből él, ő pedig a szomszéd telken lévő gazdálkodást is megemlítette.

- Amikor 2006-ban a földalapkezelő szervezet kiírta értékesítésre a lakiteleki, volt állami gazdasági földeket - folytatta a hajdani MDF-es honatya - Lezsák sógora felhívott telefonon. Arra volt kíváncsi, enyém-e még a szőlő a népfőiskola mellett. Nem árulta el, mindez miért érdekli.

Kánya hangsúlyozta: Lezsák és közte nem volt viszály, 1994-ben súlyos betegsége miatt szakított a politikával.

A központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza tudósítónknak úgy fogalmazott: azért utasították el Kánya Gábor feljelentését, mert a lopás bűncselekményének feltételei nem valósultak meg. Hozzátette: az ügyészség tovább vizsgálja, hogy a pályáztatási eljárás során az állam elkövette-e a hanyag kezelés vétségét.

Az ültetvény - a háttérben a népfőiskola épülete
Az ültetvény - a háttérben a népfőiskola épülete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.