Szimáékat néhány napja kizárta a Munkástanácsok

A Szima Judit nevével fémjelzett Tettrekész Szakszervezetet a napokban kizárta tagszervezetei sorából a Munkástanácsok Országos Szövetsége, mert csatlakozásuktól, 2005-től kezdve folyamatosan vitatták a konföderáció belső szabályzatát.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Kónya Péter tájékoztatása szerint a 43 ezres rendőri állományból mintegy 30 ezer a szakszervezeti tag. Kónya úgy véli, az, hogy az utóbbi években  ezen a területen is elindult a szakszervezeti felaprózódás - a korábbi két rendőrszakszervezet helyett ma öt működik -, azzal magyarázható, hogy az érdekegyeztetési fórumokon folytatott tárgyalások nem hozták meg azokat az eredményeket, amelyeket a tagság elvárt volna. Valóban tapasztalható radikalizálódás a rendőrségen belül, amelynek következtében újabb érdekvédelmi testületek alakultak - hangsúlyozta az érdekvédő.

A Szima Judit nevével fémjelzett Tettrekész Szakszervezetet éppen a napokban zárta ki tagszervezetei sorából a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre elnök a lépést lapunknak indokolva elmondta: Szima csatlakozásuktól - 2005-től - kezdve folyamatosan vitatta a konföderáció belső szabályzatát. S miközben megpróbálta bizonyítani, hogy a szövetség törvénytelenül hoz döntéseket, személyi ambíciótól fűtve, mindent latba vetve igyekezett megszerezni a Munkástanácsok elnöki posztját. Szima bomlasztási kísérletei a Munkástanácsok tagszervezeteinél nem jártak sikerrel.

A szervezet kizárásának szándékát az is erősítette a döntéshozókban, hogy a Tettrekész honlapján rendre jelentek meg a társadalmi normákat durván áthágó megnyilatkozások, mint például az, hogy Magyarországon nem lehetőség, hanem kötelesség antiszemitának lenni. Egyértelművé vált, hogy a szakszervezet a Jobbik képviseletében lép fel - mondta Palkovics Imre. "Elég markáns szélső jobboldali politizálásba is kezdtek" - fogalmazott az elnök, aki kifogásolta, hogy a Tettrekész vezetői nem határolódtak el a honlapjukon megjelenő levelek tartalmától. Vállalhatatlannak nevezte azt is, ahogy Szima Judit és vezetőtársai a társkonföderációk vezetőit minősítették.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetségének vezetője súlyos problémának tartja, ha egy pártnak rendőrsége van, vagy egy rendőrszakszervezet politikai mozgalomhoz kötődik, mert ez diktatúra kialakulásával fenyeget. Mindegy, hogy jobb- vagy baloldalról van szó - tette hozzá. Kuti úgy véli, hogy a rendőrség állományában többségben vannak a józanul gondolkodók. Azt viszont veszélyesnek tartja, hogy szakszervezeti mezbe burkolózva jelenik meg egy szélsőjobboldali mozgalom. A szakszervezeti elnök azt gyanítja, hogy nagyon sokan a csatlakozók közül nem is tudják, hogy mi húzódik meg a háttérben. Azt sem érzékelik, hogy a Tettrekész semmilyen eredményt nem tud elérni, hiszen nem vesz részt érdekegyeztetésben, nem tudja megfelelően képviselni a tagjait - mondta Kuti László, aki szerint egy sokezres létszámú szervezettel viszont számolni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.