Össztűz a tettrekész rendőrökre

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfő este vizsgálatra utasította az országos rendőrfőkapitányt a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete Jobbikkal kötött aznapi megállapodása miatt. Az 5300 hivatásos rendőrt tömörítő érdekképviselet összefogását a szélsőjobboldali párttal tegnap - néven ugyan nem nevezve a megállapodást - már a Fidesz is aggályosnak minősítette.

- Szégyen, hogy egyes képviselők húsz éve ott ülnek a Parlamentben, mégsem ismerik hazájuk alkotmányát és törvényeit! - reagált Szima Judit, a 6000 tagot számláló (akik közül 5300 aktív hivatásos rendőr) Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára a Jobbikkal hétfőn aláírt megállapodásuk miatt ért bírálatokra.

Gárdisták szemben a rendőrökkel 2009. április 14-én a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál
Gárdisták szemben a rendőrökkel 2009. április 14-én a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál

A szakszervezet és a Jobbik egy, a rendőrségi épületben aláírt együttműködési megállapodásban rögzítették: a szakszervezet szakmai segítséget nyújt a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásához. A Jobbik vállalja, hogy programjában figyelembe veszi a rendőri vezetői kiválasztás rendszerének átalakításakor a szakszervezet javaslatait.

Gulyás József (SZDSZ) a parlamentben alkotmányellenes és komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejtő jelenségként aposztrofálta a Jobbik és a Tettrekész politikai aktivitását. Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese a Teve utcai Zsarupalota előtti sajtótájékoztatóján az alkotmányt idézte: "...a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek párttagok, és nem folytathatnak politikai tevékenységet". Szerinte a megállapodás politikai természetű.

- A fiatal magyar demokrácia gyermekbetegségének tekinthető, hogy a hatóságok nehezen reagálnak arra, amikor egy szélsőséges politikai erő félkatonai alakulatot szervez - fogalmazott Gusztos. - Azonban, ami a rendőrségen belül történhet, már "nagyon-nagyon nem vicc". A rendvédelem monopóliumával rendelkező testületben egyetlen politikai pártnak sem lehet intézményesült képviselete.

A Fidesz nevében Lázár János sem a Jobbik, sem a Tettrekész nevét nem említő közleményt juttatott el az Országos Sajtószolgálathoz (csupán feltételezni lehet, hogy a megállapodásra reagálva).

E szerint: nem engedhető meg többé, hogy a pártpolitika direkt módon része vagy befolyásolója legyen a közhatalom gyakorlásának. Ezt az alkotmány is tiltja. A rendőrségnek még a látszatát is kerülnie kell, hogy pártpolitikai szereplőkkel vagy csoportokkal szoros szervezeti együttműködést tervez.

- Veszélyeztetheti a rendőrség működését a Jobbik és a Tettrekész együttműködési megállapodása - ezt Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) főtitkára mondta egy sajtóbeszélgetésen. - A Tettrekész már a megalakulásakor is a szakszervezeti etikától távol álló magatartást tanúsított, rombolta a többi szakszervezet munkáját. Mostanra a TMRSZ megerősödött, és szélsőjobboldali erőkhöz csatlakozott, ami már nemzetbiztonsági kérdés is.

Szima Judit a vádakra reagálva lapunknak azt mondta: valamennyi pártnak felajánlották segítségüket rendészeti programjuk megalkotásához. Egyedül a Jobbik tartott erre igényt. Pedig a szakszervezet rendészeti "politikája" igen egyszerű: - A tagság rendet akar az országban és azt, hogy a mainál lényegesen jobban becsüljék meg azokat, akik a rendet képviselik. Megszüntetnék a Fidesz-kormányzás alatt bevezetett gyakorlatot, miszerint a rendőri vezetők indoklás nélkül leválthatók, ez
a szabály ugyanis mára prostituálta a rendőri vezetést.

Szima alkotmányosan aggályosnak nevezte Draskovics Tibor lépését, mellyel hétfő este vizsgálatra utasította Bencze József országos rendőrfőkapitányt a Tettrekész ellen. - Úgy látszik, a miniszter úr még azzal sincs tisztában, ki gyakorolhat törvényességi felügyeletet egy szakszervezet felett.

Szima Judit leszögezte: nem tagja a Jobbiknak, és nem is kíván azzá lenni, hivatásos jogviszonyát pedig felfüggesztette, így amit tesz, nem ütközik a rendőrségre vonatkozó jogszabályokkal. Ezért vállalhatta, hogy a Jobbik jelölje EP-képviselőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.