Alkotmánybíróság dönt a Slágerről és a Danubiusról

Akár fordulatot is hozhat a Sláger és a Danubius Rádió ügyében az Alkotmánybíróság. A testület ma kezdi tárgyalni a két rádióadó frekvenciaengedélyét érintő beadványt. Egyre kevésbé látni tisztán, hogy november után is sugározhat-e a két országos zenei rádió.

Újabb fordulatot vehet - ezúttal az Alkotmánybíróságon - a Sláger és a Danubius Rádió ügye. A két országos kereskedelmi rádiónak november közepén jár le a frekvenciahasználati engedélye; a folytatásról a médiahatóságnak tavaly novemberben döntenie kellett volna. Csakhogy a testületet egymásnak ellentmondó jogszabályok és politikai viták bénították. Az Országgyűlés tavaly év végén tett egy kísérletet a patthelyzet feloldására: felhatalmazta a hatóságot, hogy kivételesen pályáztatás nélkül is meghosszabbíthatja a Sláger és a Danubius engedélyét. Az államfő azonban - aki az új szereplők piacra lépésének akadályát látta a lehetőségben - a döntést az AB elé utalta. A médiahatóság ugyan megkezdte a pályáztatást februárban, ám a belső viták miatt lassan haladnak, s egyre kétségesebb, hogy befejezik-e határidőre. A kedvező forgatókönyvben bízók szerint is versenyt futnak az idővel az ORTT tagjai.

Az AB döntése - amely információnk szerint akár még a nyári szünet előtt megszülethet - megoldást hozhat. Vagy esetleg újabb viták forrása lehet. Ha az AB zöld utat ad a pályáztatás nélküli hosszabbításnak, még mindig kérdéses: leállítja-e vele a pályáztatást? (A médiahatóság tagjai erről ellentétesen nyilatkoztak, és a médiajogászok is meglehetősen bizonytalanok.) Ha az AB csak részben találja alkotmányosnak a törvénymódosítást, és az így visszakerülne a Ház elé, meglesz-e ismét a szükséges kétharmados politikai akarat a rádiók bizonytalan helyzetét feloldó formula újbóli elfogadásához? Az SZDSZ-es Pető Iván szerint nem lenne meg újra a konszenzus. Jánosi György az MSZP részéről úgy látja: frakciójuk újból megszavazná a két rádió helyzetét rendező döntést. A Fidesz nem nyilvánított véleményt (az MDF a tavalyi indítványt sem támogatta).

Földes Ádám, a Danubius Rádió vezérigazgatója azt mondta: nem számítanak rá, hogy novemberben lekapcsolják az adót. Arra inkább, hogy egy ilyen jogi abszurdot a hatóságok elkerülnének, és találnak megoldást. A rádió aláveti magát az AB döntésének, illetve a pályázaton is részt vesz. Heal Edina, a Sláger vezérigazgatója is hasonlóan látja. Szerinte a leállásra nem lehet felkészülni. Ám az egy éve húzódó bizonytalanság már így is sok kárt okozott - hirdetőket veszítettek, ami hosszú távon piacvesztést okozhat. Ezeket a szempontokat szerinte nem hajlandók meglátni a döntéshozók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.