Újra lesznek megyei közigazgatási hivatalok?

Várhatóan július elsejétől újra felállítják a korábban megszüntetett megyei közigazgatási hivatalokat, és ezzel ismét kontroll alá kerülhetnek a települési önkormányzatok - értesült a Népszabadság.

Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára egy Balatonalmádiban megrendezett önkormányzati fórumon kérdésünkre válaszolva elmondta: a kabinet várhatóan a jövő héten dönt a megyei hivatalok újraszervezéséről, így az erről szóló jogszabály módosítása heteken belül a parlament elé kerülhet.

A települési önkormányzatok törvényességi ellenőrzését 2006 végéig a megyei, azután a regionális közigazgatási hivatalok látták el. A regionális átszervezésről szóló kormányrendeletet azonban utólag az AB megsemmisítette, mivel ahhoz kétharmados parlamenti döntésre lett volna szükség. Kétéves huzavona után tavaly év végén megszűntek a regionális közigazgatási hivatalok, a kormány döntése alapján a feladataikat jogutódként az újonnan felállított regionális államigazgatási hivatalok vették át. Kivéve a jogi felügyeletet, mert az AB útmutatása szerint törvényességi ellenőrzést ellátó szervezetek létrehozását és átszervezését kizárólag kétharmados törvényben lehet szabályozni.

Jauernik István azt mondta: elkerülhetetlen a kialakult helyzet rendezése, hiszen a jogbiztonságot veszélyezteti, ha hosszabb távon ellenőrzés nélkül maradnak az önkormányzati rendeletek és határozatok. A tárca elképzelései szerint a január elseje óta működő államigazgatási hivatalok szervezetéből alakulna meg az új megyei közigazgatási hivatalok apparátusa, amely kizárólag az önkormányzatok jogalkotását felügyelné.

Az átszervezés nagyjából 70 millió forintba kerül, ám erre nincs pluszforrás, így a költségeket a regionális államigazgatási hivatalok büdzséjéből kell majd kigazdálkodni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.