Vissza mindent, de mi jön?

Harrach Péter azt ígéri, visszacsinálnak mindent, amit a Bajnai-kormány meglépett - igen ám, mondják szakértőink egybehangzóan, csakhogy annak egy éven belül államcsőd lenne a következménye. És vajon milyen társadalompolitikai karakter rajzolódik ki a Fidesz szociálpolitikai elképzelései mögött? Ebben nem egyezik Bauer Tamás közgazdász és Szabados Krisztián politológus véleménye. Ferge Zsuzsa viszont hungarikumról beszél.

Ellenzéki politikusok a hétfői parlamenti szavazás kapcsán szinte minden ponton kritizálták az új miniszterelnök nevéhez kapcsolódó megszorítócsomagot. Ha ebben a kormányzati ciklusban bevezetnék az ingatlanadót, azt - ígérete szerint - hatalomra kerülése esetén a Fidesz azonnal visszavonja. Harrach Péter, az Orbán-kormány volt szociális minisztere azt is ígérte, hogy visszaadják a 13. havi nyugdíjat, a családi pótlékot pedig kivonják az adóalapból, és visszaállítják a gyerekek után járó adókedvezményeket. Az áfát 20 százalékra csökkentenék, és az alapvető élelmiszereket csak ötszázalékos forgalmi adót terhelné.

Ezeket az ígéreteket külön-külön gyakran hallhattuk, így egyben azonban kikövetkeztethető belőlük a leendő polgári kormány társadalompolitikai karaktere.

- A fideszes politikusok nyilatkozatai teljesen ellentmondanak a párt korábban megismert programjának, amelyben például az ingatlanadót is megnevezték - így kommentálja a legnagyobb ellenzéki párt reakcióit Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója. Szabados szerint ha komolyan vennénk Harrach szavait, és a Fidesz ezeket az intézkedéseket valóban megtenné, az egy éven belül államcsődhöz vezetne.

- Érdekes, hogy a Harrach által elmondottak alapján a Fidesz programja nem más, mint a 2002-es Medgyessy-Gyurcsány-program - mondja Szabados. Úgy látja, hogy a Fidesz klasszikus baloldali programot valósítana meg, és politikájának kedvezményezettjei a "kádári kisemberek" lennének.

Gyökeresen más véleményen van Bauer Tamás közgazdász, aki mindebből azt a következtetést vonja le, hogy a Fidesz és általában a magyar jobboldal az aktív és a biztos egzisztenciákkal rendelkező társadalmi csoportokat támogatja.

- Ennek tipikus példája - mondja - a családi adókedvezményhez kapcsolódó vagy a lakáshitelezési politika. A tervezett intézkedések semmiképp sem nevezhetők baloldalinak. Bauer szerint ebben mindenképp következetes a legnagyobb ellenzéki párt, ugyanis minden olyan jövedelempolitikai lépést, amelyet még a Gyurcsány-kormány tett azzal, hogy megpróbált a kevésbé tehetősek felé átcsoportosítani, a Fidesz azonnal megtámadott. - Ez tehát a Fidesz társadalompolitikájának alapja - állítja Bauer. A jövedelempolitikai voluntarizmus, teszi hozzá, Orbán Viktor 1998-as kormányzásának idején kezdődött el, de ettől a hagyománytól Medgyessy, majd Gyurcsány idején a szocialisták sem tudtak megszabadulni. Szerinte az a párt baloldali, amelyik intézkedéseivel csökkenti a társadalmi egyenlőtlenségeket, de Harrach szavaiból nem ilyen párt képe tűnik elő. Ugyanakkor véleménye szerint nem is lehet komolyan venni Harrach szavait. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 1998-as hatalomra kerülésekor visszaadta a Bokros-csomagban elvett juttatásokat, tehát visszaállította a tandíjmentességet a felsőoktatásban és az alanyi jogú családtámogatást, ezeknek a költségvetési ára mérsékelt volt. Ha a Bajnai-csomag lépéseit akarja visszavonni, az elviselhetetlen teher lenne a költségvetés számára. Érdekes, hogy a fogorvosi ellátás költségtérítésének a megszüntetését Orbán is csak kormányzásának utolsó évében vállalta be. Ez ugyanis valóban jelentős tétel volt. - A "mindent visszacsinálunk" mondat állandó hajtogatása azt sugallja, hogy Bajnai fölöslegesen sanyargatja a népet - fogalmaz Bauer Tamás.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint sincs világos koncepció a fideszes politikusok szavai mögött. Visszaállítanák ugyan a szocpolt, de nem teszik hozzá, hogy milyen bástyákat építenének ki a legkiszolgáltatottabbak védelmére, akiket a szocpolra ráépülő bűnözők leginkább kihasználnak. Mint ahogy azt sem mondják, van-e bérlakás-építési programjuk. Ferge arra sem talál választ, hogyan képzelhető el, hogy a családi pótlék mellé visszaállítanák a kiegészítő családi pótlékot, miközben bevezetnék a gyerekek utáni adókedvezményt. Ez utóbbi ugyanis a magas jövedelműeknek kedvezne. Az Amerikai Egyesült Államokban és Angliában például azok kapnak a gyerekeik után több adókedvezményt, akiknek alacsonyabb a jövedelmük. - Ha nálunk fordítva valósulna meg, az igazi hungarikum lenne - vélekedik Ferge.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.