MSZP: hétszázmilliós túlköltés

Elkészült az MSZP tavalyi évre vonatkozó pénzügyi elszámolása, amelyben bevételi oldalon 1,4 milliárd, míg a kiadási rubrikában 2,1 milliárd forint szerepel.

A törvény szerint minden év április 30-ig kell a politikai szervezeteknek az előző év gazdálkodásáról szóló zárszámadást elkészíteniük és közzétenniük. Az MSZP zárszámadásának főbb számai szerint a párt tavaly az előző évhez képest majd egymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatott - igaz, 2007-ben az összeg kiugróan magas volt, mert akkor adták el a Köztársaság téri székházat. Tavaly 1,42 milliárd forint folyt be az MSZP kasszájába.

A szocialista párt tavaly 953 millió forint állami támogatást kapott, az "egyéb bevétel" rubrikában 285 millió forint áll. Az MSZP bevételei közt - minden más párthoz hasonlóan - magánszemélyek által fizetett adományok is szerepelnek, ezeket ötszázezer forint felett kötelesek közzétenni.

A magánadományokból származó bevételhez elsősorban - a párt belső szabályainak eleget téve - a szocialista EP-képviselők járulnak hozzá. (Egy megállapodás értelmében a hazai és a brüsszeli képviselők kötelesek fizetésük bizonyos százalékát befizetni a pártkasszába.

Tavaly egyébként Fazakas Szabolcs - az európai parlamenti delegáció tagja - adta a legtöbb pénzt pártjának: 1,2 millió forintot. Az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György 850 ezer forintot tett a közösbe.

A korábbi években is komoly összegek kerültek vissza a párthoz a szocialista képviselőktől. 2004-ben Göndör István frakcióvezető-helyettes, Hagyó Miklós, Tüttő Katalin, Botka László és Szili Katalin is a komolyabb támogatók között volt, 2005-ben Kovács László ex-pártelnök, az Európai Unió adóügyi biztosa fizette a legtöbbet: 3,5 millió forintot.

2006-ban, a választás évében a tavaly 1,2 milliót fizető Fazakas Szabolcs négymillióval támogatta a pártot, a nagy befizetők közt volt Hiller István (1,1 millió), Szili Katalin (1,4 millió), Hunvald György (1,1 millió), Nyakó István (953 ezer forint) és Hagyó Miklós is (641 ezer forint). A Brüsszelben dolgozó Kovács László akkor csak 832 ezer forintot dobott a közösbe.

Ami a kiadási oldalt illeti, tavaly a szocialista párt bevételeihez képest sokat, egészen pontosan 2,1 milliárd forintot költött. A legtöbb kiadás a székházvásárlás, felújítás kapcsán keletkezett, csak az "eszközvásárlás" rubrikában 943 millió forint kifizetés szerepel ehhez kapcsolódóan. Működésre 580 milliót, politikai tevékenységre (kampányok, konferenciák, kongresszus) 577 millió forintot költöttek. A kiadási oldalt növelte az a kedvezményes hitel is (nagyságrendileg 700 millió forint), amelyet ingatlanvásárlásra fordítottak. Összességében az MSZP tavaly majd hétszázmillióval költött többet a bevételeinél.

A legtöbb pénzt az új székház vásárlása és felújítása emésztette fel
A legtöbb pénzt az új székház vásárlása és felújítása emésztette fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.