Kivágóné 530 milliárdos szavazata

Van már költségvetése Budapestnek, miután Kivágó Iván Györgyné egyetlen szavazás erejéig esküt tett, hogy így újra létrehozza a Hunvald György előzetes letartóztatása miatt megszűnt MSZP-SZDSZ-es többséget, majd lemondott. Az ellenzék vezetője, Tarlós István szerint ez a demokrácia paródiája.

Két hónappal a törvényes határidő után sikerült elfogadnia a Fővárosi Közgyűlésnek Budapest idei költségvetését; az 530 milliárd forint főösszegű büdzsé 45 milliárdos hitelfelvétellel számol. A költségvetést az MSZP-SZDSZ-koalíció szavazta meg, az MDF nemmel szavazott, a Fidesz-KDNP pedig sehogy, mert kivonult.

A koalíciót a Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatása után ismét egyfős többséghez juttató Kivágó Iván Györgyné, az MSZP új képviselője mentette meg, de csak egy szavazás erejéig, ugyanis korábban bejelentette: az állambiztonsági múltja miatt ért "igaztalan támadások" miatt, amint átment a büdzsé, le is mond. Kivágóné eskütételét nem is a főpolgármester, hanem helyettese, Horváth Csaba celebrálta. Nem is egyszer, ugyanis meg kellett ismételni az esküvést, mert elsőre rossz szöveget mondattak el vele. Eközben az Újvárosháza előtt egy autó hangszórójából az Internacionálé és más mozgalmi dalok szóltak, a Váci utcában erős volt a rendőri készültség, kordonokat is állítottak, mert a Jobbik tüntetést ígért, amely végül elmaradt. Steiner Pál MSZP-s frakcióvezető a költségvetés elfogadása után virágcsokorral mondott köszönetet Kivágó Iván Györgynének.

A városlakók lealázása, a demokrácia paródiája, kommentálta Tarlós István Fidesz-frakcióvezető Kivágóné egynapos képviselőségét, és ezzel indokolta, hogy a Fidesz-KDNP kivonult az ülésteremből. Tarlós szerint a költségvetés nem a főváros, hanem a koalíció rövid távú érdekeit szolgálja, és úgy fogalmazott, hogy "egy frászt" tartja elfogadhatónak azt.

A koalíciós frakcióvezetők szerint Tarlós korai kampánybeszédet mondott, szerintük az ellenzék meghiúsítaná a nélkülözhetetlen beruházásokat, és nem is tett érdemi javaslatokat.

Az MDF-es Hock Zoltán Tarlós-fóbiával vádolta a koalíciót, a büdzsét pedig ócskának nevezte, mert lobbiérdekek alapján jött létre.

Demszky Gábor főpolgármester azt javasolta az ellenzéknek, vegyen "180 fokos fordulatot", mert ahogyan országosan politizál, az Budapesten nem működik. Demszky szerint Budapest a válság ellenére is jó gazdasági eredményeket produkál, és az egész országot kivezetheti a krízisből infrastrukturális beruházásaival, amelyek tőkét vonzanak, és ezzel munkahelyeket is teremtenek.

Az átcsoportosított metrópénz másra költhető

Az egyre csúszó beruházások kapcsán Tarlós István élesen bírálta és ködösítéssel vádolta a városvezetést, utalva lapunk tegnapi cikkére, amely szerint 60 milliárd forinttal csökkenhet a 4-es metróhoz várt uniós támogatás a Brüsszel által kifogásolt szabálytalan közbeszerzések miatt.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tegnap közleményben erősítette meg lapunk információját, miszerint az uniós metrópénzek egy részének átcsoportosításáról tárgyalnak az Európai Bizottság szakembereivel. Az általunk említett 60 milliárdos összeget nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Nincs új fejlemény a 4-es metró ügyében, egyelőre megállapodás sincs - mondta brüsszeli tudósítónknak csütörtökön a regionális biztos szóvivője, Dennis Abbott.

Brüsszelnek fejtörést okoz, hogy a hasonló projektek közül a 4-es metró a legnagyobb, így a legnagyobb figyelem rá irányul. A beruházást ugyanakkor számos olyan jelenség kísérte, amely nem növelte a bizottság bizalmát. Újabb információkat kérnek tehát a brüsszeli szakértők. A kohéziós alapokból Magyarország számára összesen 1,8 milliárd euró áll rendelkezésére ilyen jellegű fejlesztésekre. Brüsszeli információink azonban arra utalnak, hogy a bizottság a maga részéről az ország kevésbé fejlett régióit előnyben részesítené. Túlzásnak tartja, hogy a teljes összeg felét a metró vinné el.

A finanszírozási megállapodásnak mindazonáltal az a feltétele, hogy minden szerződés megfeleljen az uniós előírásoknak. A projekt méretét a magyar döntéshozók határozták meg, de a brüsszeli beszélgetések alapján arra a következtetésre lehet jutni, hogy talán nem a legszerencsésebben. Ügyesebb, tapasztaltabb országok eleve szétdarabolják a nagyberuházásokat, hogy hamarabb célt érjenek. Lényeges azonban, hogy a teljes keretösszeg továbbra is Magyarországnak a rendelkezésére áll, vagyis ha a négyes metróra végül kevesebb uniós pénz jutna, akkor másra több marad.

Danielisz Béla gratulál Kivágó Iván Györgyné rövid közgyűlési szerepléséhez
Danielisz Béla gratulál Kivágó Iván Györgyné rövid közgyűlési szerepléséhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.