Kormányszóvivő az MSZP-lista befutó helyén

A budapesti küldöttértekezlet csak a jövő héten üti rá a pecsétet, de az MSZP országos elnöksége és az illetékes bizottság már elfogadta a fővárosi szocialisták 2010-es választási listáját. Érdekesség, hogy Kiss Péter és Hiller István kimaradt a névsorból. Befutónak látszó helyet kapott viszont Budai Bernadett kormányszóvivő - ő a Ferencvárosban indul.

A hét elején került az MSZP országos elnökségének asztalára a budapesti pártszervezet által összeállított, a 2010-es választásokra vonatkozó területi jelöltlista. A fővárosiak célja nem titkoltan az volt, hogy meghatározó budapesti politikusaik biztos mandátumhoz jussanak, és frissítsék az MSZP leendő parlamenti frakcióját.

A jelöltlista összeállítása többeknek korainak tűnik, ám tény, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei pártszövetség is elkészítette már a maga listáját, és több más megye is erre készül - még az EP-választás előtt. Ennek több oka is van: egyfelől nem kívánják személyi vitákkal, helyezkedésekkel terhelni a következő időszakot, másfelől így könnyebben biztosítható a mostani meghatározó politikusok parlamentbe jutása.

Technikai értelemben ráadásul a budapesti szervezet (a többi megyei szövetséghez hasonlóan) csak a saját területi listájának összeállítása fölött dönthet, az országos lista névsorába nincs érdemi beleszólása. A listás helyek viszont felértékelődnek, különösen a pécsi vereség után - eszerint ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy az MSZP minden várakozáson alul szerepel az egyéni körzetekben 2010-ben. Így csak listás helyről lehet majd bejutni, s nem mindegy, hogy ki van előrébb.

Az MSZP budapesti szervezete a fővárosi kerületektől kapott ajánlásokat összesítve alakította ki a sorrendet. Érdekesség, hogy sem Kiss Péter, sem Hiller István (mindketten meghatározó budapesti politikusok) nem szerepel rajta; őket a fővárosiak döntése értelmében - Kökény Mihállyal együtt - az országos listára ajánlják, mondván, biztos befutók, ne vegyék el a pozíciókat a helyiektől. Ezt a fővárosi vezetés, értesüléseink szerint, egyeztette az érintettekkel és a pártelnökkel - a listaállítás ennek tudatában történt. Simon Gábor országos választmányi elnök is befutó helyre számíthat majd az országos listán, így az egyeztetések során jelezte: megelégszik az első tíz hely valamelyikével a budapesti listán - így lett kilencedik.

A fővárosi névsort Lendvai Ildikó pártelnök vezeti (az elnök hagyományosan első a budapesti listán), a második Burány Sándor, a fővárosi MSZP elnöke, majd Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek, Molnár Zsolt és Steiner Pál következnek. A meghatározó nevek közül Bárándy Gergely a 11-ik, Molnár Gyula (korábbi fővárosi pártelnök) a 18-ik, Havas Szófia a 19-ik, Szanyi Tibor a 23-ik, Csizmár Gábor a 26-ik helyet kapta. Befutónak látszó (15-ik) helyen szerepel viszont Budai Bernadett kormányszóvivő, aki információink szerint a Ferencvárosban indul. A kerületi elnök Bánsághi Tamás - aki legutóbb elveszítette a helyi időközi polgármester-választást - cserébe a Fővárosi Közgyűlésben folytathatja.

Megbízható forrásból úgy tudjuk: a listaállítás során volt olyan fővárosi MSZP-politikus, aki közölte, hogy ha nincs benne az első tízben, nem fogja megszavazni a budapesti költségvetést; de ettől később mégis eltekintett. Egy másik fővárosi képviselő ennél élesebben fogalmazott, amikor azt mondta: az EP-választás után úgyis új pártvezetésre lesz szükség, így a mostani listát is visszavonják, újat állítanak, új szempontok szerint. Ő egyébként nincs benne az első negyvenben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.