A teljesítménytől függ majd a háziorvosok finanszírozása

Apátia és csodavárás uralta a Világgazdaság egészségügyről rendezett konferenciájának hangulatát, amelynek fókuszában ezúttal is a pénz állt. Meg az értetlenség. Székely Tamás egyészségügyi miniszter részéről például, aki szerint egyáltalán nincs akkora baj, mint amekkorát a vészkiáltások sejtetnek.

A pénz hiánya miatt biztosan nem rosszabbak a gyógyítás körülményei, mert 9 milliárddal többet utalt az egészségbiztosító az orvosi ellátásokra, mint egy évvel ezelőtt. Közölte: új finanszírozási alapokra akarja helyezni a háziorvosi ellátást. A kormány már a nyártól működtetné e területen is a teljesítményarányos elszámolást (a háziorvosok bevétele most attól függ, hány tajkártyát gyűjtötték össze). Megkezdődik a családorvosi praxisok minőségi értékelése is. Igaz, ez utóbbit egyelőre még csak teszt üzemmódban vezetnék be.

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa már a változás utáni első napra készül. A változást értelemszerűen a kormányváltás jelentené számára. Úgy véli, az egészségügyben sokkal határozottabban kell megjelennie az állami felelősségvállalásnak, azaz központi akaratérvényesítésre van szükség, s mi erre készülünk.

A kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc arról beszélt: a jelenlegi struktúra bizonyosan nem tartható fenn a kórházakra jutó pénzből. És ha valami nem változik - vagy a kórházak száma, vagy az elosztható összeg -, a körülmények a betegek biztonságát veszélyeztethetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.