A lakások ötöde férhet bele az átírt vagyonadóba

Napról napra változnak az ingatlanadóról szóló tervek. A napvilágra került elképzeléseket már 48 óra alatt alaposan visszanyesték, és így alighanem az ebből az új közteherből remélt bevételek is hamar elolvadnak. A miniszterelnök még kedden egy olyan verziót ismertetett a szocialista frakció előtt, amely az ingatlanok esetén már csak 30 millió forintos értékhatár felett vetne ki vagyonadót. Bajnai Gordon tegnap este, lapunk zárta idején ismét elment az MSZP frakcióülésére.

A véglegesnek mondott keddi javaslat szerint az 50 millió forintos értékhatár felett 0,5 százalékos adót kellene fizetni, a köztes tartományban 0,2-0,3 százalékos mértékről lehet szó. Úgy tudjuk, nem szűnne meg a kommunális adó (ezt most is kivethetik az önkormányzatok), azt például az alacsonyabb értékű lakások esetében alkalmazhatják a helyhatóságok. Az új változat tartalmaz méltányossági elemeket is. A vagyonadóztatás bővülhet a nagy értékű hajókra, repülőgépekre, helikopterekre kivetett adóval is.

Országos ingatlankataszter híján nem lehet megmondani, hogy a mintegy négymillió magyarországi lakóingatlanból mennyi érheti el a harmincmillió forintos határt, de az biztos, hogy a túlnyomó többség így nem esne az ingatlanadó hatálya alá - mondta lapunknak Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Az ingatlan-tanácsadó cég kínálatában jelenleg szereplő lakások és családi házak húsz százaléka ér többet harmincmilliónál, ám az országos átlag valószínűleg ez alatt van.

Az ingatlankataszter létrehozására már született is egy javaslat: Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke szerint, ha az első évben átalányadót kellene fizetni a lakások után, a befolyó pénzből létre lehetne hozni az értékalapú adózáshoz elengedhetetlen katasztert.

A miniszterelnök megérkezik az MSZP frakciójához
A miniszterelnök megérkezik az MSZP frakciójához
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.