Válságöngyilkosságok a menekülés reményében

Új öngyilkos csoportot jegyeznek néhány hónapja a szakemberek: a válság elől menekülő vállalkozókét. Öngyilkossági kísérletük szinte mindig sikertelen: nem bánják, ha megmentik őket.

- Tudtam, hogy ez nem megoldás, de mást nem láttam, amikor a számlakönyvek fölött ültem - mondja János, akinek néhány nappal ezelőtt többdoboznyi nyugtatót mostak ki a gyomrából. A negyvenes építési vállalkozó drága autóját már eladta, házát is szeretné, de nincs, aki megvegye. Tizenkét- milliós kintlevőségével napról napra él: nincs megrendelés, csak a két gyerek, akik iskolába járnak, akiket öltöztetni kell, s akik enni kérnek. János, akárcsak sorstársai, ma már tudja: butaságot csinált. Gyerekeit, családját nehezebb helyzetbe hozta, miközben valójában nem is akart meghalni.

- Eddig soha nem láttuk ezt a fajta öngyilkos csoportot, három-négy hónapja viszont már hetente négy-öt ilyen esettel találkozunk - mondja dr. Zacher Gábor, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának a vezetője, aki szerint a helyzetben az a legfájdalmasabb, hogy valójában ezek az emberek nem akarnak meghalni, csak egy számukra ismeretlen helyzetre adnak igen rossz választ.

- Segélykérés, alkalmazkodás az adott helyzethez, erről van szó az ő esetükben. Egyszerűen a gazdasági "kiürülés" sodorta ebbe a helyzetbe, de azonnal belátja: nem így kellett volna - mondja a szakember, akinek osztályán mind gyakoribb a többdiplomás, nyelveket beszélő, ugyanakkor a munkáját mégis elvesztett ember.

Dr. Kurimay Tamás, a Szent János Kórház főorvosa Zacher doktorhoz hasonló képet lát, azzal a különbséggel, hogy szerinte ezek az öngyilkossági kísérletek igenis komolyak. Ezeknek az embereknek a többsége súlyosan depressziós, és kétségtelenül mind gyakoribb, hogy a kilátástalan pénzügyi helyzet sodorja őket ebbe a lelki helyzetbe.

- Már gyűjtjük, rendszerezzük az okokat, megkérdezzük a pácienseket, miért fordultak önmaguk ellen. Azt találjuk, hogy egyre többeknél a pénzügyi krízis, az eladósodás, a vállalkozás csődje, a munkanélküliség az indok. Még a párkapcsolati válságok hátterében is egyre többször az anyagi gondok húzódnak - fogalmaz a főorvos. Kurimay Tamás szerint nem véletlen, hogy nemzetközi egészségügyi szervezetek márciusban figyelmeztettek: egyre több országban megugrott azoknak a száma, akik az öngyilkosság gondolatával foglalkoznak, akik mély depresszióba zuhannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.