Rendőr alezredes a Jobbik listájáról

Szima Judit rendőr alezredes, a Tolna megyei kapitányság nyomozója, egyúttal a Jobbik EP-képviselőjelöltje. Kérdés, hogy ez csak szokatlan vagy törvénytelen is.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke tűzze napirendre Szima Judit rendőr alezredes, a Jobbik EP-képviselő jelöltjének ügyét - javasolja Gulyás emlékeztet rá, hogy a nyíltan neonáci Nemzeti Arcvonal nevű szervezet arról értekezik, hogy a legtettrekészebb hazafiak, azaz a szélsőséges, radikális mozgalmakhoz kötődő szervezetek beépültek a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség testületeibe. Mindezt alátámasztja a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének tevékenysége. A szervezet főtitkára a Jobbik EP választási listáján indul, a TMRSZ lapjának főszerkesztője, Posta Imre pedig "zsidók által szított magyar-cigány polgárháborúkról vizionál". Gulyás szerint nem marginális jelenségről van szó, mivel a szakszervezet több mint 5200 tagot számlál.

Szima Judit alezredes negyedik a Jobbik EP-listáján
Szima Judit alezredes negyedik a Jobbik EP-listáján

Felvetésére kedden a parlamentben reagálva Avarkeszi Dezső, a szaktárca államtitkára azt mondta, a kormány egyetért azzal, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tárgyaljon a TMRSZ működéséről. Szima Judittal szemben büntetőeljárás is indult, emlékeztetett, de az EP képviselőjelölteknek is mentelmi joguk van. Az államtitkár szerint a TMRSZ tárgyalási stílusában, munkastílusában eltér a hivatalos állományok érdekvédelmére alakult szervezetek stílusától.

Bencze József országos rendőrfőkapitány nemrég nyílt levélben fogalmazta meg aggályait Szima jelöltségével kapcsolatban. Mint írta, az országgyűlési, az EP és az önkormányzati választásokon - bár egyébként politikai tevékenységet nem folytathatnak - indulhatnak jelöltként a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai is. Ezalatt szünetel a szolgálati viszonyuk. Bencze szerint a TMRSZ honlapján "magukat rendőrnek nevező személyek a névtelenség álcája mögött nemcsak rendőrhöz, de felelős, értelmesen gondolkodó állampolgárokhoz is méltatlan megnyilatkozások sorát tették és teszik."

Szima Juditot rendőri vezetőkkel kapcsolatban tett nyilatkozatai miatt bujtogatással gyanúsítják. Az eljárás idejére - 2007 augusztusában - rendelkezési állományba helyezték. Ezek után nem egészen meglepő, bár szokatlan, hogy a közelmúltban a TMRSZ kiadványában, a Rend-Őr újságban Szima úgy fogalmazott: a 2002. óta kormányzó oldal nem becsüli többre a rendőrséget a lábtörlőnél; a "jelenlegi rendszer" fertőbe húzta a rendőrséget. Ez hozzájárult ahhoz - írja -, hogy a rendőrség képtelen fenntartani a rendet. Az azonban már végképp magyarázatra szorul, mit ért az alezredes azon, hogy az utcán fényes nappal is rettegve kell közlekedni, "ha messziről beazonosítható személyek jönnek szemben".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.