Kiskunlacházán terjed az önbíráskodás

Pattanásig feszült a helyzet Kiskunlacházán, ahol a település polgármestere, dr. Répás József egy, a napokban tartott rendkívüli közmeghallgatáson azt mondta: az utóbbi időszakban történt erőszakos cselekmények miatt keménykézre van szükség Kiskunlacházán, és arra is sor kerülhet, hogy a többséget félelemben tartó csoportokat, ha kell, a lakosság nyomását igénybe véve, rábírják az elköltözésre. Elhangzott a "kilakoltatás" kifejezés is.

Répás tegnap már nem fogalmazott ennyire élesen.

- Fizikai eszköz nyilvánvalóan nincs a kezemben - mondta, amikor a tervbe vett intézkedésekről faggattuk -, amit mondtam, arra a helyzetre vonatkozik, amikor már nincs más megoldás. De mindent megteszek azért, hogy azokat, akik képtelenek betartani a közösség szabályait, rábírjam a távozásra. Nem szeretnék alkotmányba és törvénybe ütköző döntést hozatni a képviselő-testülettel.

Akkor, amikor Répás Józseffel a nagy vihart kavart tervekről beszélgettünk, az ajtaja előtt várakozott Sztojka Miklós helyi építési vállalkozó, aki, mint elmondta, "találva" érezte magát, s azt szerette volna megbeszélni a polgármesterrel (akivel együtt nőtt föl, és soha semmi bajuk egymással nem volt), hogy nem kellene tovább feszíteni a húrt, a faluban már így is nagy az ellenségeskedés.

- Széltében-hosszában azt hallom, különösen azután, hogy nyolc fiatalkorú megtámadott egy 12 éves kislányt, hogy mi volnánk az a család, amely rettegésben tartja a falut - mondta Sztojka Miklós. - A novemberi gyilkosság óta elszaporodtak a vádaskodások, ez így tovább nem mehet, kétségbe estem.

Kiskunlacházán tavaly novemberben brutálisan meggyilkolták Horák Nórát, a tettesek máig ismeretlenek. Akkor már komoly feszültség alakult ki a településen, amit fokozott a nemrégiben történt támadás.

- Ahogy ment előre az idő - mondja Sztojka Miklós -, s nem találta a rendőrség a gyilkost, elkezdődött a gyanúsítgatás, hogy köztünk kell keresni a tettest. Három családtagomat is bevittem a rendőrség Teve utcai központjába, hogy DNS-mintát vegyenek tőlük és részt vegyenek a hazugságvizsgálaton is. Kiderült, nincs közük a gyilkossághoz. Azt is mondják, hogy biztos lefizettük a rendőröket, ezért nincs meg a tettes. Itt már megszűntek a normális kapcsolatok, a roma és a magyar fiatalok, akik együtt jártak szórakozni, nem köszönnek egymásnak. Nem segít a helyzeten a polgármester terve sem, ezért mentem be hozzá, hogy tisztázzuk a helyzetet.

Ez nem túl könnyű. A polgármester először azt üzente ki Sztojkának, hogy nem tudja fogadni. Amikor az alkalmi küldöttség valahogy mégis bement, megállapodtak, hogy kezdeményezzék a helyi cigány önkormányzat megalakítását. Volt már ilyen Kiskunlacházán, de 2002-ben belső viták miatt megszűnt. Azóta a romaügyeket a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége viszi. Helyi elnöke, Lipárdiné Balla Hajnalka azt mondta, van alapjuk az esetleírásoknak, amelyek arról szólnak, hogy fiatalkorú elkövetők idős emberekhez járnak lopni, s az sem ritka, hogy a fiatalok fiatalokat inzultálnak. Ezért is támogatta a helyi MCDSZ a polgármester rendcsinálási tervét, amelynek része az is, hogy a 14 éves büntethetőségi korhatárt vigyék le 12-re, s az is, hogy este nyolc után csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhatnak a fiatalok közterületen.

Amióta nyolcan megtámadtak egy kislányt, egy ötfős felnőtt társaság akcióba lépett, és cigánygyerekeket bántalmazott. A falu szélén szülői engedéllyel rögzítettük az egyik megtámadott, a 13 éves Nagy József beszámolóját.

- Biciklivel mentem a központba a bátyám után - mondta. - Egy dzsipből férfiak ugrottak ki, a testvéremet földre teperték, engem lerúgtak a bicikliről. Beestem az árokba. Az egyik azt mondta, fussak, mert szétrugdossa a fejem. Elszaladtam, nem ismertem őket.

A kilencezres lélekszámú Kiskunlacházán, ahol úgy 250 roma él, egyre gyakoribb jelenség az önbíráskodás. Tegnap egy 16 éves fiú bement a helyi kisegítő iskolába, hogy az egyik gyereken megtorolja, most az állítólag megverte az öccsét. Egyikük sem cigány.

A 13 éves Nagy József testvéreivel
A 13 éves Nagy József testvéreivel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.