'Elváltak útjaink...'

Herényi Károly szerint Katona Kálmán, Hock Zoltán és Pettkó András törölte magát a pártból. Ez vicc ! - kommentálnak a frakcióalakításnak ellenszegülők.

Nem lesz az MDF-nek parlamenti frakciója - Herényi Károly tegnap közölte: az ellenszegülő Katona Kálmánt, Hock Zoltánt és Pettkó Andrást törlik az MDF-ből, a renitensek "magukat zárják ki".

Dávid Ibolya és a hozzá lojális független honatyák (Herényi Károly, Csapody Miklós, Dragon Pál, Karsai Péter, Lengyel Zoltán) számára a remény akkor nyílt meg, amikor Császár Antalnak április 27-én lejárt a féléves független moratóriuma, s késznek mutatkozott a csatlakozásra egy MDF-frakcióhoz, ahogy Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány volt önkormányzati minisztere is. A renitens "hármas" viszont nem szeretett volna "az MSZP által delegált urakkal" frakciót alakítani.

Dávid Ibolya április 24-én levélben kereste meg a képviselőket, de az említett "hármas" akkor is elutasította a csatlakozást. Pénteken Herényi Károly egy kör e-mailben este 8 óráig szabott határidőt a frakcióalakításra, viszont a három honatya ekkor sem nyilatkozott egyértelműen, a pártvezetés ajánlatára vártak - előrelépésnek tűnt, hogy kedden "fehérasztal mellett", háromórás tárgyalást folytattak a volt frakcióvezetővel.

Tegnap délelőtt viszont Herényi Károly nyílt levélben tudatta: "A választmány május 9-i, közel 90 százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem adott pozitív nyilatkozatot a frakcióalakításról Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András. Az illető politikusok magukat törölték az MDF tagjai sorából, s ezzel elváltak útjaink. Az MDF alapszabálya 9. szakaszának 3. bekezdése úgy rendelkezik, hogy törléssel szűnik meg a párttagsági viszony, ha a párt jelöltjeként megválasztott országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati képviselő a képviselőcsoport megalakításában nem vesz részt..."

- Ez vicc! Kedd délután Katona Kálmánnal és Pettkó Andrással elkezdtük a tárgyalásokat Herényi Károllyal, s úgy volt, hogy pénteken folytatjuk, ehhez képest szerdán reggel azzal hívnak, hogy kizártak a pártból! - reagált Hock Zoltán. Arra, hogy fellebeznek-e a "törlés" ellen, azt válaszolta: ez legfeljebb szándéknyilatkozat, Dávid Ibolya és Herényi Károly óhaja a kizárásunkról. A politikus azért sem tartja jogszerűnek a döntést, mert Herényi Károlynak "egyáltalán semmilyen tisztsége sincs". (A levelet Makay Zsolt választmányi elnök is ellenjegyezte - a szerk).

Katona Kálmán szerint nincs tíz MDF-es képviselő, akivel frakciót lehetne alakítani, "nyolcan vagyunk". - Olyan, hogy "önmagam törlése" nincs, a radírgumit valakinek fogni kell. A választmánynak kell határoznia. Szívesen elmagyarázom Herényi Károlynak, mi a szabályos ügymenet annak érdekében, hogy két év múlva egy bírósági procedúra után ne kelljen az MDF-nek fejenként 20 milliót kifizetnie a most törölteknek - mondta Katona Kálmán, aki ezzel arra utalt, hogy az előző ciklusban Herényi egyszemélyes döntéssel kizárt az MDF-frakcióból öt "lakiteleki honatyát, jogszerűtlenül. - Nem lehet érvényes határozatról beszélni, hiszen a törlésünket a párt országos etikai bizottsága sem vizsgálta ki - ezt már Pettkó András mondta, aki szerint az EP-választások után kell a frakcióalakításról gondolkodni.

- A három úr feltett szándéka, hogy megbuktassák Dávid Ibolyát - mondta lapunknak egy a pártvezetéshez lojális képviselő. Szerinte Hock Zoltánék már arra készültek, hogy ha Bokros Lajos nem szerez EP-mandátumot, és az országos gyűlésen lemondásra kényszerítik Dávid Ibolyát, megalakulhat az eredeti MDF-frakció (Almássy Kornél, Csáky András és Vas János visszatérésével), s akkor a Dávid-ellentábornak lesz többsége, 6:5 arányban.

De ha Bokrosnak "meglesz a brüsszeli útlevele", akkor Hock Zoltán és Katona Kálmán a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Nemzeti Fórumtól kap "útlevelet" - mondják más MDF-esek. Ennek alátámasztásásra megemlítik, hogy Olajos Péter, aki nem lett EP-listavezető a fórumnál, a fideszes EP-listán kapott, igaz, nem befutó helyet.

Az MDF számára fontos, hogy a következő ciklusban legyen frakciója: ehhez az kell, hogy a 2010-es választásokon jól szerepeljen a párt, amihez viszont fokmérő lehet a mostani EP-választás. Minden, ami megzavarja a kampányt, e folyamat ellen irányul, így árt az MDF-nek - mondta tudósítónk kérdésére Bokros Lajos. Hozzátette: továbbra sem kíván beavatkozni a párt és a frakció belügyeibe, az EP-választási kampányra szeretne koncentrálni. A Bajnai-csomaggal kapcsolatban azt mondta: nem zavarja, hogy annak egyes elemei összecsengenek azokkal az általa is javasolt, a válság megoldására, ellenkezőleg: örül neki. A politikában nincs "copyright", nincsenek szerzői jogok, a lényeg, hogy használjanak az intézkedések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.